Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović
L'Aquila v obnovi (foto: vaticannews.va)
L'Aquila v obnovi

Po 10 letih še vedno skoraj fantomsko mesto

Svet | 06.04.2019, 14:57 Marta Jerebič

V italijanski L’Aquili se danes spominjajo 10. obletnice potresa, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Življenje v mestu s 73 tisoč prebivalci ostaja oteženo, številni ljudje so še vedno v začasnih bivališčih v okolici. Ob obletnici jih s pismom skuša opogumiti tudi papež Frančišek, ki moli za žrtve in njihove družine. Zapisal je, da spremlja obnovo javnih in zasebnih stavb kot tudi cerkva in drugih struktur. Prebivalce L’Aquile pa vabi k povezanosti, sodelovanju, solidarnosti in ustvarjalnosti. Po desetih letih je sicer obnovljena le tretjina mesta.

Obrobje obnovljeno

V srednjeveškem mestu v Abrucih, ki ga obdajajo dvatisočaki, se še vedno vidijo posledice tresenja tal. Njegova prihodnost je negotova, čeprav je vsepovsod videti znake novega življenja. Obnovili so več stavb, med njimi palače iz srednjega veka in baroka.

Kot je za Vatican News povedal župan L’Aquile Pierluigi Biondi, je mesto kljub vsemu živo. Kjer so stale ruševine, so zdaj obnovljene palače, hiše, trgovine, restavracije in poslovne pisarne. Seveda ne morejo skriti negativnih plati obnove, omenil je zlasti birokratske ovire, a nadaljevati morajo z optimizmom za prihodnost, s tem, kaj vse dobrega je bilo narejenega v tem desetletju. Spomnil je tudi na univerzo, ki z več fakultetami tehničnih smeri privablja številne študente iz celotne Italije.

Zgodovinsko mestno jedro še vedno mrtvo

Drugače je v zgodovinskem mestnem jedru, ki je še vedno veliko gradbišče. Za trgovce je tam katastrofalno, je za Radio Vatikan povedala Natalia Nurzia iz ene najstarejših družinskih podjetij slaščic torrone.

»Prodaja iz leta v leto upada. Prebivalci L’aquile ne hodijo več v mestno jedro. V centru ni parkirnih mest, ni uradov, ni šol, ki so prej bile. Vse je zdaj na obrobju mesta. Dopoldne prodamo kaj delavcem, po 16. uri pa je center mesta prazen.«

Nurzia pravi, da želijo ostati, a za to potrebujejo podporo občinske uprave. L'Aquila sicer zagonska podjetja želi privabiti z davčnimi olajšavami in stremi k temu, da bi s povezovanjem z univerzo postala t. i. pametno mesto. Bilo naj bi eno izmed prvih petih italijanskih mest, ki bo dobilo tehnologijo 5G.

Papežev obisk dežele Marke

Vatikan je danes objavil tudi program papeževega potovanja v italijansko deželo Marke, ki jo je več potresov prizadelo v letih 2016 in 2017.

16. junija bo obiskal škofijo Camerino – San Saverino Marche v pokrajini Macerata. Srečal se bo s tamkajšnjimi družinami, duhovniki in župani ter daroval sveto mašo.

 

 

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...