Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Nagrajenci predsednika Pahorja (foto: Bor Slana, Urad predsednika RS)
Nagrajenci predsednika Pahorja

Državna odlikovanja zamejcem

Slovenci po svetu | 12.04.2019, 10:49 Matjaž Merljak

Predsednik republike Borut Pahor je na slovesnosti v četrtek, 11. aprila 2019, vročil državna odlikovanja predstavnikom slovenskih manjšin. Red za zasluge je prejela Tamara Blažina; medalje za zasluge pa so prejeli Alojz Debelis, družina Mukič in Janez Stergar, so sporočili iz urad predsednika republike.

Tamara Blažina je odlikovanje prejela za delovanje za slovensko manjšino v Italiji v dveh mandatnih obdobjih v italijanskem parlamentu. Kot senatorka je bistveno prispevala k ureditvi financiranja slovenskih organizacij v Italiji. V vlogi parlamentarke se je velikokrat izkazala kot koristen vezni člen med slovenskimi in italijanskimi vladnimi institucijami.

Za dolgoletno delovanje v Deželni kmečki zvezi in za uspešno prizadevanje za boljši položaj slovenskih kmetov v Italiji je odlikovanje prejel Alojz Debelis. V slovenski narodni skupnosti v zamejstvu ima vidno vlogo, tako v družbenem kot gospodarskem življenju. Bolj kot strankarstvo sta bila zanj pomembna slovenstvo in blaginja slovenske narodne skupnosti.

Družina Mukič je s svojim dolgoletnim in vztrajnim delovanjem ter raziskovanjem slovenske kulture in kulturne dediščine v Porabju na Madžarskem postala nepogrešljiva na strokovnem področju in v javnem življenju Slovencev na Madžarskem. Vsak od treh članov družine je steber kulturnega življenja v Porabju. S svojim delovanjem in z načinom življenja so "postavili dom besedi, pesmi, pripovedi, spominu in zavedanju". Marija Kozar-Mukič je slavistka in etnologinja, specializirana za slovensko manjšino na Madžarskem. Objavila je več kot dvesto strokovnih spisov in šest knjig o proučevanju slovenske kulturne dediščine v Porabju. Francek Mukič se je po študiju slovenistike in novinarstva v Ljubljani vrnil v Sombotel, kjer še zdaj deluje kot novinar ter direktor in glavni urednik Radia Monošter. Dušan Mukič pa aktivno deluje kot novinar in urednik narodnostnih televizijskih oddaj na madžarski televiziji.

Janez Stergar, ki je odlikovanje prejel za izjemen prispevek k ustvarjanju skupnega slovenskega kulturnega prostora na avstrijskem Koroškem, s konsenzom skuša spodbujati odnose med slovenskimi organizacijami na Koroškem in njihove odnose z nemško govorečo večino. Za ta prizadevanja je lani prejel prestižno Kugyjevo nagrado, ki jo podeljuje Skupnost koroških Slovencev in Slovenk, so še zapisali v uradu predsednika republike.

(vir: Urada predsednika Republike Slovenije)

Slovenci po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...