Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Triglav ob 60-letnici prodaja dvorano

Slovenci po svetu | 07.04.2019, 11:12 Matjaž Merljak

V dvorani kluba Triglav v Londonu pri Hamiltonu v Kanadi je bilo na 2. postno nedeljo slovesno. Sveto mašo je daroval slovenski župnik iz Hamiltona Drago Gačnik SDB, na slovesnosti, ki je sledila, pa so sporočili, da bodo klubsko dvorano prodali.

Letos mineva 60 let od ustanovitve društva, leta 1959. Papirje (Letters Patent) so dobili leto kasneje, 9. marca 1960 in podpisani so: Bah, Jemec, Kobal, Karl Zajc, Vlado Stančič. Pet let kasneje, to je bilo leta 1964, so dobili svoje prve prostore na 499 Hamilton Rd., London.

Ker so otroci tistih, ki so v 50-tih letih prišli v London, postajali večji, je prvi prostor postal premajhen. Počasi so gledali za kraj, kjer bi lahko imeli piknike. Joe Zadel in Ivan Horvat sta v časopisu našla sedanjo parcelo (50 akrov) in kaj kmalu so jo kupili za 12.500 dolarjev. Najprej je bilo tam samo balinišče. Ker so se vse bolj redno shajali, so se leta 1978 odločili, da si zgradijo svojo dvorano. Prodali so prvi prostor in denar porabili za začetek gradnje. Z gradnjo so nadaljevali v letu 1979 in leta 1980 je bila dvorana dokončana in predana v uporabo.

Vsa leta so v njej pripravljali dogodke in slovesnosti. Društvo je gostilo dva Slovenska dneva in veliko drugih praznovanj. Na pomoč so mu vedno priskočila druga društva na Niagarskem polotoku in Vseslovenski kulturni odbor VSKO. Vsaj nekajkrat na leto je bila v dvorani tudi sveta maša in zadnja leta tudi procesija sv. Rešnjega Telesa.

Pri sveti maši ob 60-letnici Triglava
Pri sveti maši ob 60-letnici Triglava © Vestnik slovenske župnije Hamilton

V Vestniku slovenske župnije v Hamiltonu piše:

V nedeljo, 17. marca 2019, je bilo v dvorani zelo slovesno. Ob 12.30 popoldne smo se v zelo velikem številu zbrali pri daritvi svete maše. Gabriella Nordink je spremljala pesmi na orglah, da smo lažje in lepše zapeli. Po končani sveti maši pa je sledilo slovesno kosilo. Tokrat ga niso pripravile domače gospodinje, ampak Wayside Dining Lounge iz Talbotville. Udeležba je bila zelo številka, okrog 110 gostov. Tokrat je bil vstop in kosilo zastonj (no admission charges).

Po slovesnem kosilu smo nadaljevali s praznovanjem ob glasbi ansambla Matt Lebar. Pred koncem je Joseph Zadel povedal nekaj besed in se zahvalil članom za vse delo, ki so ga v vseh teh letih vložili v dvorano. Vsi vemo, da je potrebno veliko dobre volje in pridnih rok, da stvari tečejo naprej. Najprej že samo to, da so si dvorano zgradili, potem pa tudi vsa leta vzdrževali, pripravljali dogodke in slovesnosti. Marsikomu se je ob spominih orosilo oko.

Že lani so sklenili, da dvorano prodajo, ker preprosto ni več dovolj članov ali pa so starejši, da bi vzdrževali parcelo in dvorano. Če bo vse kot je dogovorjeno, bo letos koncem aprila (po zadnjih podatkih 29. aprila) dvorana dobila novega lastnika. Na koncu smo še izžrebali nekaj vstopnic in nekaj srečnežev je odneslo domov lepe nagrade.

Praznovanje 60-letnice Triglava
Praznovanje 60-letnice Triglava © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...