Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

AVDIO: Število nezakonitih prehodov meje narašča, minister Poklukar miri prebivalce

Slovenija | 25.04.2019, 10:09 Andrej Šinko

Notranji minister Boštjan Poklukar je v Ilirski Bistrici z občani izmenjal poglede o problematiki nezakonitih migrantov. Predstavniki občine, krajevne skupnosti Jelšane in občani so ministru in vodstvu policije predstavili težave, s katerimi se srečujejo, pri čemer je Poklukar zatrdil, da policija dobro varuje mejo, a občanov ni prepričal. Pozvali so k boljšemu varovanju meje, v soboto pa se bodo zbrali na protestu.

Število nezakonitih prestopov državne meje se je v prvih treh mesecih letos v primerjavi z lani povečalo za 150 odstotkov. Na območju PU Koper, kamor spada Ilirska Bistrica jih je bilo zaznanih skoraj 400. »Onesnažujejo okolje, ljudje so v strahu, kaj vse se lahko zgodi, vdirajo na mejnih krajih, dogajajo se stvari, ki za nas niso primerne. Naša varnost je ogrožena. Ljudje si ne upajo, zlasti ženske in mlada dekleta, sprehajati po vasi oziroma v bližini vasi. To ni prav,« je poudaril predsednik krajevne skupnosti Jelšane Ivan Ceglar. Lani je policija zaznala skupno skoraj 10000 nezakonitih prehodov meje. Minister je prebivalcem zagotovil, da policija dobro varuje mejo, a jih ni prepričal.

»Minister in policija poudarjata, da varujejo mejo. Jaz jim verjamem, samo ne zadosti, ker potem se ne bi dogajalo, da so 20 oziroma 30 kilometrov v notranjost občine kupi smeti. To je znak, da ti ljudje prehajajo mejo nekontrolirano.« Prebivalci Jelšan zato pričakujejo, da država okrepi varovanje meje, tako z dodatnimi policisti kot vojaki, če sama tega ni sposobna, pa tudi, da za pomoč zaprosi Evropsko unijo.

V Jelšanah bodo sicer v soboto izvedli tudi protestni shod. »Naš namen je, da nas ljudje slišijo, ker mi smo tukaj prvi prizadeti. Ne moremo čakati, da se nam začne dogajati to, kar se dogaja po svetu. Potrebno je nekaj narediti,« je dejal Ceglar. Župan Emil Rojc pa je pojasnil, da želijo s protestom opozoriti na težave in doseči, da država nameni dodatna sredstva za varovanje meje.

Občani nasprotujejo tudi vzpostavitvi sprejemno-registracijskega centra na mejnem prehodu Jelšane, od ministra pa so dobili zagotovila, da ga za zdaj ne bodo gradili, saj je predviden le v primeru povečanja migracij.

Slovenija, Politika, Sociala
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.