Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Sveta olja: krstno, bolniško in sveta krizma (foto: Benjamin Pezdir)
Sveta olja: krstno, bolniško in sveta krizma

VIDEO: Škofje pri krizmenih mašah: Zahvala sobratom in povabilo k povezanosti

Cerkev na Slovenskem | 18.04.2019, 11:52 Petra Stopar

Slovenski škofje so že darovali krizmene maše, pri katerih so duhovniki obnovili svoje obljube. V Mariboru so jih že včeraj, v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Celju in Murski Soboti pa danes. Skupni imenovalec današnjih škofovskih nagovorov je gotovo izražanje hvaležnosti duhovnikom, ki izpolnjujejo poslanstvo, ki jim je bilo zaupano, in ker so sledili Božjemu klicu.

Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je poudaril, da je duhovništvo dar in da morajo duhovniki živeti v bratstvu tudi v vsakdanjih življenjskih okoliščinah. S sobrati je delil besede papeža Frančiška, naj kljub valu pohujšanj, ki so jih polni časopisi, ne izgubijo poguma. »Vem, kako zelo grehi in zločini posameznikov bolijo vse duhovnike in redovnike in redovnice. Vem, kaj pomeni hoditi po mestu v kolarju in se srečevati s pogledi ljudi. Poznam to bolečino in poznam ta sram. Vem tudi, kako skelijo besede, ki jih kristjani slišite na delovnem mestu, med kolegi ali med sosedi. Vem, kako globoko zareže beseda o grehih Cerkve v dušo kristjana, ki si prizadeva, da bi po svojih najboljših močeh živel evangelij. Papež ima prav, res boli, ko Gospod očiščuje svojo nevesto,« je priznal nadškof.

Bolečino v zvezi s spolnimi zlorabami in drugimi škandali v Cerkvi je v svojem nagovoru izrazil tudi novomeški ordinarij Andrej Glavan: »Res, On ve za naše skrbi, za naše težave pri oznanjevanju, za naša ponižanja, ki jih doživljamo zaradi svoje površnosti, nedoslednosti in zaradi hudih pohujšanj posameznih duhovnikov, o katerih svet na veliko in z veliko privoščljivostjo razpravlja. Kako težko je oznanjati ljudem, ki so zaradi tega razočarani, pa tudi vsem, ki zaradi splošne sekularizacije mislijo, da Boga kot ga Cerkev oznanja, ne potrebujejo.« A kot je po škofovih besedah dejal sv. Tomaž Akvinski, je resnica močna sama v sebi in noben napad je ne more omajati. Škof je dal še priznanje duhovnikom, ki se trudijo vero vnemati v mladih in pomagajo ostarelim ter jih pozval k medsebojni povezanosti.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je o nasprotovanju, ki ga je deležna Cerkev, spregovoril z vidika obhajanja 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Vsakdo, ki hoče biti pozoren na svojo domovino tukaj na zemlji, bo tudi zaznal v sebi neko slutnjo nelagodnosti, ki jo prinašajo tudi dogodki ob tej obletnici, vendar prav v tej slutnji se skriva naša dolžnost, da moramo še kaj postoriti, da najdemo pot v Očetovo hišo, ki je naša končna domovina.« Kot še pravi škof Štumpf, domovina, ki so jo imeli v misli in srcu naši katoliški duhovniki in narodni buditelji, komaj zdaj pridobiva na tisti pomembnosti, ki nas drami h globljemu premisleku o tem, kdo pravzaprav smo, zakaj bivamo v tem prostoru ob Muri in kaj bi ta prostor moral pomeniti tudi za širšo domovino Slovenijo.

Koprski škof Jurij Bizjak je pri krizmeni maši spomnil, da so duhovniki Božji služabniki nove zaveze, ki se usposabljajo za svojo trojno službo v Božjem kraljestvu: preroško in pastirsko in duhovniško: »Duhovniško službo opravlja vsak duhovnik kot ženin Cerkve, pastirsko službo kot oče Cerkve, preroško službo kot sin Cerkve.«

Nagovor pri krizmeni maši v celjski stolnici je imel škofijski upravitelj Rok Metličar. Kot je povedal, lahko čas »sede vacante« v celjski škofiji razumemo kot čas brez vetra v jadrih na poti te mlade škofije. A to ne pomeni, da ne bi danes posebej čutili, kako Bog duhovnike kliče k veselem služenju. Po Metličarjevih besedah morajo biti duhovniki na voljo ljudem in jim prihajati naproti, kar pomeni služiti. Sobrate je povabil, naj bodo pri oznanjevanju evangelija tudi iznajdljivi. »Tudi, če smo kdaj podobni utrujenim in razočaranim ribičem, ki so se trudili vso noč, a niso nič ujeli, nas Jezus tudi danes vabi, naj odplujemo na odprto morje, naj odrinemo na globoko, kar pomeni, naj se v svoje pastoralne dejavnosti vrnemo z novimi, iznajdljivimi zamislimi,« je dejal.

Tako on kot vsi škofje pa so v sklepu nagovorov poudarili zelo velik pomen molitve vernikov za duhovnike in nas prosili za nadaljnjo podporo.

Cerkev na Slovenskem, Škofovska konferenca
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...