Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film

Slovenija | 14.04.2019, 20:56

Zavod za zdravstveno zavarovanje je razburil družinske zdravnike. V času, ko ti opozarjajo na preobremenjenost, je razgrnil podatke o povprečnem času, ki ga imajo v ambulanti na voljo za enega bolnika. Znašal naj bi od dobrih 9 do nekaj nad 13 minut. Potemtakem bi en družinski zdravnik na dan povprečno obravnaval 42 bolnikov. Niti zdravniški zbornici niti sindikatu Praktikum ni jasno, od kot takšne številke. Kot so opozorili, se to ne sklada z evidencami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterimi poizvedbami.

Kako je zavod za zdravstveno zavarovanje prišel do podatkov o obremenjenosti družinskih zdravnikov, se sprašujejo tako v zdravniški zbornici kot v sindikatu Praktikum. Prišli so do drugačnih številk.

Družinski zdravnik polovico časa s pacientom porabi za delo z računalnikom

V zdravniški zbornici so se pri tem oprli na anketo na terenu, ki je pokazala, da dobra polovica družinskih zdravnikov dnevno pregleda od 41 do 60 bolnikov, nekateri celo od 62 do 80 bolnikov. Slabih 7 minut znaša obisk enega od njih v ambulanti, pri tem družinski zdravnik polovico časa porabi za delo z računalnikom ter izpolnjevanje administrativnih in ne strokovnih zahtev zavoda za zdravstveno zavarovanje.

V sindikatu zahtevajo vpogled v metodologijo zavoda za zdravstveno zavarovanje

Tudi v sindikatu Praktikum so izračunali nekaj podobnega - da ima torej družinski zdravnik povprečno v ambulanti za enega bolnika na voljo od slabih 6 do nekaj manj kot sedem minut. Na dan se jih tako zvrsti od 56 do 66. V sindikatu Praktikum so zato zahtevali vpogled v metodologijo zavoda za zdravstveno zavarovanje. Poudarili so še, da so zahteve po dovolj časa v dobrobit bolnikov.

Vesel sem bil, če sem imel približno 40 pacientov na dan, več je nemogoče

"Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film. Ko sem še delal, sem bil vesel, če sem imel 40 pacientov na dan. Številke, ki segajo do 50, celo 60 v enem turnusu, so nemogoče," nam je svojo izkušnjo zaupal upokojeni pediater Tone Kunstelj.

Slovenija, Politika
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...