Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Tone Rode in Jordan Peterson (foto: Marta Jerebič)
Tone Rode in Jordan Peterson

Peterson vs. Žižek. Kaj prinaša večjo srečo, kapitalizem ali marksizem?

Svet | 14.04.2019, 06:00 Marta Jerebič

Jordan Peterson proti Slavoju Žižku. To se bo zgodilo na veliki petek, 19. aprila, v Torontu, ko bosta razpravljala o tem, kaj vodi v večjo srečo: kapitalizem ali marksizem. Vstopnice so že zdavnaj razprodane, pred nekaj dnevi so zadnji dve prodajali po 1500 dolarjev. Nekaterim se debata med omenjenima akademikoma zdi nepomembna in izguba časa, več kot tri tisoč navdušencev na eni in drugi strani pa goreče čaka nanjo.

Kanadski klinični psiholog in profesor na univerzi v Torontu Jordan Peterson je zaslovel s knjigo 12 pravil za življenje, ki je v Sloveniji izšla pri založbi Družina. Slavoj Žižek je slovenski filozof, marksist, ateist.

Peterson se sklicuje na Junga in Frankla, Žižek na Freuda.

Srečanje je po besedah direktorja Družine Toneta Rodeta priložnost, da dva tako znana in vplivna misleca z zgledom pokažeta, da se je možno pogovarjati, pa čeprav se v marsičem ne strinjata.

»S tem je zame cilj dosežen. Zato pogovor vidim predvsem kot dobro reklamo za dialog. V svetu, ki postaja vse bolj nestrpen, ko se iz različnih koncev pojavljajo poskusi omejitve svobode govora, ko ni pripravljenosti za poslušanje drug drugega, ko se iz ideološke leče velikokrat brez argumentov in s seznamom predsodkov poskuša utišati drugače mislečega sogovornika, je pogovor na tej ravni požirek sveže vode.«

Dober poglobljen pogovor med Žižkom in Petersonom bi bil močen signal za družbo, da pot pravega človeškega razvoja pelje skozi poslušanje in dialog, poudarja direktor Družine Tone Rode. »Seveda pa na koncu tudi upam, da bo Petersonu uspelo prepričljivo utemeljiti svojo pozicijo in da bo dal misliti tudi Žižkovim somišljenikom.«

Posnetek razprave bo tudi na Petersonovi spletni strani.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.