Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Jakob ČukJakob Čuk
Alen SalihovićAlen Salihović

Hrvatice na splav v Slovenijo. Kako je z ugovorom vesti pri nas?

Slovenija | 10.04.2019, 10:40 Marta Jerebič

Hrvaška vlada pripravlja novo zakonodajo na področju splava. Večina hrvaških ginekologov namreč zaradi ugovora vesti zavrača splav, Hrvatice pa prihajajo v slovenske bolnišnice, poroča portal Domovina.je. Splošna bolnišnica Brežice, ki je od Zagreba oddaljena slabo uro vožnje, je med hrvaškimi ženskami poznana do te mere, da ima na svoji spletni strani kratek povzetek postopka splava v hrvaščini. Kako je z ugovorom vesti v Sloveniji?

Na Hrvaškem največ umetnih prekinitev nosečnosti opravijo ženske stare med 30 in 39 let, ki že imajo dva ali tri otroke. Od skoraj 400 ginekologov pa jih več kot polovica splavov ne opravlja. V nekaterih bolnišnicah ugovor vesti uveljavljajo vsi ginekologi. Z novo zakonodajo želijo to spremeniti.

Predlog predvideva tudi zvišanje časovne omejitve splava z 10 na 12 tednov nosečnosti, kot je to običajno v drugih evropskih državah.

Na Hrvaškem zdravstvena zavarovalnica ne krije kontracepcijskih tablet, prav tako je plačljiv splav. V Sloveniji gre vse iz davkoplačevalskega denarja.

Ugovor vesti

Težav s tem, kdo bo opravljal splave, pa nimajo samo na Hrvaškem, ampak tudi v drugih državah, kjer zdravniki množično uveljavljajo ugovor vesti in splavov nočejo opravljati. Taka primera sta denimo Irska in Italija. V slednji po besedah p. dr. Tadeja Strehovca kar 90 odstotkov ginekologov uveljavlja ugovor vesti. »Pri nas je ta odstotek dosti nižji. In je treba promovirati pravico do ugovora vesti,« je povedal na nedavni okrogli mizi v Celju z naslovom Čudež življenja.

Poudaril je, da si v Zavodu 24kul.si prizadevajo tudi za pravico do ugovora vesti na davčnem oziroma finančnem področju. »Da mi kot državljani nismo prisiljeni plačevati postopkov, ki so v nasprotju z našo vestjo.«

Za samoplačnike v Splošni Bolnišnici Brežice na primer splav stane 200 evrov za splav s tabletko in 500 evrov za splav z abrazijo.

SŠK bo priskočila na pomoč

Kot je še povedal p. Strehovec, se lahko ginekologi, ki želijo uveljavljati ugovor vesti v Sloveniji, obrnejo na Slovensko škofovsko konferenco. »Na ravni škofovske konference vzpostavljamo pravno službo, svetovanje. V takih primerih primerih, če gre za katoličane, se lahko vedno obrnejo na škofovsko konferenco in bomo nudili pravno podporo, ki bo vključeval tudi kontakte ustreznih državnih institucij oziroma ustreznih pravnih sredstev.«

Odlomkom z okrogle mize boste lahko prisluhnili prihodnji torek ob 20. uri v oddaji Srečanja.

Več:

Članek Domovina.je

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...