Ljubljana, ponedeljek, 22. april 2019, 16:47

Papež po napadu na cerkve in hotele na Šrilanki pozval obsodbi in pomoči

Papež Frančišek je tudi danes nagovoril romarje, ki so se opoldne zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po opoldanski molitvi velikonočnega časa "Raduj se kraljica nebeška" in blagoslovu, je znova izrazil svojo žalost zaradi včerajšnjih atentatov na Šrilanki in vse povabil tako k skupni molitvi kot tudi k obsodbi tako krutih in nesmiselnih dejanj in h konkretni pomoči številnim prizadetim. Svojo posebno bližino je izrekel tamkajšnjemu kardinalu s sedežem v Kolumbu.


Kristusovo vstajenje je začetek novega življenja za vsakega človeka

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč! Danes Cerkev obnavlja oznanilo prvih učencev: Jezus je vstal! In od ust do ust ter od srca do srca odmeva povabilo k hvalnici: Aleluja! Aleluja! Na jutro velike noči, ki je večna mladost Cerkve in vsega človeštva.


Kateri kamen moram odvaliti?

Življenje se ne konča v grobu. Ne smemo pokopati upanja. K temu je papež pozval pri sinočnji velikonočni vigiliji. Med bogoslužjem je podelil zakramente uvajanja osmim osebam iz Italije, Albanije, Ekvadorja, Indonezije in Peruja.


Velikonočna voščila škofov ordinarijev

Slovenski škofje ordinariji so na svoje vernike naslovili velikonočne poslanice in jim voščili za praznik Gospodovega vstajenja. V središče so postavili odlomek iz Janezovega evangelija o Mariji Magdaleni, ki je našla prazen grob, enako tudi Simon Peter in drugi učenec. Presenečenje, strah, negotovost, iskanje … Šele srečanje z Vstalim prebudi v njih vero.


VIDEO: "Vstal sem in sem še naprej z vami!”

V imenu Slovenske škofovske konference je velikonočno poslanico slovenskih škofov izrekel njen podpredsednik in mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Žrtve se pogosto ne prepoznajo kot žrtve

V središču velikega petka je Kristus na križu. Če smo včeraj spremljali Jezusa v dvorano zadnje večerje, smo danes povabljeni z njim na Kalvarijo. To je dan strogega posta in pokore; edini dan v letu, ko ni maše, ampak poseben obred velikega petka. Papež Frančišek se bo obredov velikega petka udeležil popoldne ob 17. uri v vatikanski baziliki. Zvečer ob 21.15 pa bo že tradicionalno vodil križev pot v rimskem Koloseju. Premišljevanja je tokrat napisala s. Eugenia Bonetti, ki pomaga žrtvam trgovine z ljudmi.


Duhovniki niso delivci olja v steklenici

Duhovniki niso delivci olja v steklenici. Maziljeni so, da mazilijo, je pri krizmeni maši v vatikanski baziliki poudaril papež Frančišek. Duhovnike rimske škofije je pozval, naj se dotaknejo ran ljudi; naj ne iščejo svojega udobja, ampak delujejo med ljudmi.


Živim za svojo, ali za Božjo slavo?

Božja slava je vsa samo brezmejna ljubezen, je dejal papež Frančišek pri splošni avdienci. Zato lahko Boga slavimo le tako, da vse delamo z ljubeznijo.


Benedikt XVI. praznuje 92 let

Papež Benedikt XVI. praznuje 92. rojstni dan. Že včeraj mu je voščil tudi papež Frančišek, ki ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae, hkrati sta si izmenjala voščila ob veliki noči.


Družinski zakonik v veljavi - katere pasti skriva?

Z današnjim dnem bo v veljavo stopila večina novosti novega družinskega zakonika. Med njimi je prenos pristojnosti za odločanje o ukrepih za varstvo koristi otroka s centrov za socialno delo na sodišča. Čeprav obsežna zakonodaja na področju družine prinaša nekaj pozitivnih sprememb, pa skriva tudi nekatere pasti.


Novejše novice | Starejše novice