Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

AVDIO: V prihodnosti ne bo šlo brez združevanja, Evropska unija tako ne bo propadla

Slovenija | 28.03.2019, 17:20

Evropska unija ne bo propadla. Lahko doživi še kakšen tektonski šok, a ni mogoče, da se po njem ne bi pobrala. Tako meni ustavni sodnik DDr. Klemen Jaklič. Kako se bo razvijala, je že drugo vprašanje, na katerega je težje odgovoriti. Veliko je odvisno od članic. Po Jakličevih besedah je treba skupaj poiskati področja, na katerih bi morala veljati pravila povezave. Upa, da bo razprava o tem pred volitvami v Evropski parlament segla v globino.

Ustavni sodnik Jaklič je v oddaji Spoznanje več, predsodek manj opozoril, da je svet drugačen, kot je bil. "Svet, ki je bil prej, je ustrezal modelu suverene nacionalne demokracije, svet, ki je zdaj, še vedno ustreza nujnosti nacionalne demokracije, a obenem nujno zahteva tudi povezovanje v nadnacionalno skupnost. Gre torej za pluralizem, soobstoj obojega." V trenutnih okoliščinah, tako je dodal, ne enega ne drugega ni mogoče odpraviti in se tega tudi nesme storiti. "Tisti, ki se v globaliziranem svetu ne bo združeval na ravni nadnacionalnih držav, bo izgubljal. Tisti, ki se bo združeval, in obenem ohranjal svojo nacionalno identiteto in demokracijo, pa bo pridobival." Nadaljnji razvoj Evropske unije je torej neizogiben, a je obenem enako pomembno, da pri tem ne pride do postopne prevlade nad nacionalnimi demokracijami ter do izbrisa različnih demokratičnih kultur in tradicij. DDr. Jaklič ob tem ocenjuje, da bo vselej prisotna tudi radikalizacija, a na dolgi rok - prav zaradi obeh omenjenih nujnosti v globaliziranem svetu - ne bo imela večje moči, gotovo ne take, ki bi nadnacionalno povezovanje odpravila.

Slovenija bo morala najti svojo vlogo v prihodnosti Evropske unije

Pri tem pa bo tudi Slovenija morala najti svojo vlogo v prihodnosti Evropske unije. Ustavni sodnik Jaklič je prepričan, da bi moralo biti naši državi med drugim v interesu, da bi bil na ravni povezave urejen vsaj del medijskega področja. "V svoji disertaciji sem na primer razlagal o nujnosti medijskega prostora 50:50, da bi v vsaki državi članici torej 50 odstotkov morali imeti nacionalni mediji in 50 odstotkov vseevropski. To bi verjetno tudi k nam prineslo pomembno pluralizacijo." Notranja pluralnost medijske krajine v vsaki državi članici je tudi imanentni interes Evropske unije. "Če notranja medijska krajina ni pluralna, bo tudi Evropska unija dobila drugačne odločevalce kot bi jih sicer, če bi bilo na ravni medijev v državi članici vse v redu. Medijska pluralnost je po vsebini zato imanentno tudi evropska tema. Ne v celoti. Če bi bila v celoti, bi lahko trpeli nacionalna kulturna in demokratična identiteta."

Kandidati za volitve v Evropski parlament naj se v kampanji osredotočijo na prave teme

Slovenija bo torej morala določiti prednostna vprašanja, pri katerih bi ji lahko pomagala povezava. Ob medijskem področju je DDr. Jaklič omenil tudi visoko šolstvo. Pred tokratnimi volitvami v Evropski parlament pričakuje poglobljene razprave. "Evropa je tisti instrument, ki nam mora pomagati k napredku demokracije, k večji stopnji pluralizacije, kar obenem prispeva k večji in pristnejši demokratizaciji Evrope in s tem k odpravi njenega demokratičnega deficita. Naj tisti, ki na evropskih volitvah kandidirajo, najdejo prave teme in načine, ki bodo jasno nagovorili volivce." DDr. Jakliča skrbi, da se teh tem premalo zavedamo.

Slovenija, Svet, Radijski utrip, Politika, Evropska Unija, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...