Alen SalihovićAlen Salihović

Bodo umetno oplojeni otroci tudi neplodni?

Slovenija | 20.03.2019, 10:29 Marta Jerebič

Na svetu se je v zadnjih 40-ih letih po postopku oploditve in vitro rodilo že 9 milijonov otrok. Glede na število prebivalcev je na prvem mestu Španija - kar desetina otrok se tam rodi iz epruvete, v Sloveniji nekaj več kot 4 odstotke, s čimer smo v samem evropskem vrhu. A umetna oploditev po raziskavah predstavlja povečano tveganje za težje bolezni.

Španec dr. Francisco Güell, ki se je v Sloveniji mudil novembra lani, v zadnjih letih raziskuje vpliv umetne oploditve na razvoj in počutje otrok.

Bolezni pri umetno oplojenih otrocih

V pogovoru za naš radio je povedal, da pri umetno oplojenih otrocih najdemo povečano tveganje za nastanek avtizma, srčno-žilnih težav, nepravilnosti v prebavilih, nastanek sladkorne bolezni tipa 2 in raka centralnega živčnega sistema.

Kakšna pa je povezava med otrokom, ki je umetno oplojen, in njegovo neplodnostjo? »Nekatere študije na živalih so dokazale, da obstaja povezava pri živalih. Najstarejša umetno oplojena oseba je stara šele 40 let in trenutno ni zadostnega števila ljudi, ki bi imeli otroke in so bili oplojeni v epruveti. Vendar pa znanstvenike upravičeno skrbi vpliv tehnik na neplodnost otrok, ki se rodijo. Ne na trenutno generacijo, ampak na drugo generacijo. To je upravičena skrb,« je dejal Güell.

Vse več neplodnih parov

V Sloveniji je neplodnih že 15 odstotkov parov. Specialist družinske medicine dr. Janez Rifel je opozoril na upadanje plodnosti pri moških.

»Raziskave kažejo, da se v zadnjih 40 letih spermiogrami po vsem svetu, predvsem pa zahodnem svetu slabšajo. To pomeni, da smo moški v povprečju vedno manj plodni. O vzrokih je cel kup razprav, dejstvo pa je, da je moška plodnost vse slabša.«

Naprotehnologija

Obstaja veliko znanstvenih metod, ki se ukvarjajo z možnimi vzroki neplodnosti. Ena izmed njih je NaProTehnologija, ki se ukvarja z naravnim zdravljenjem neplodnosti. »Približno 40 odstotkov vzrokov je pri ženskah, 40 odstotkov pri moških, 20 odstotkov pa pri obeh v paru. V okviru Naprotehnologije se spremlja in zdravi tako ženske kot moške. Dostikrat se oba v paru zdravita.« Velik odstotek parov po zdravljenju zanosi.

Slovenija, Svet, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...