Ljubljana, četrtek, 25. april 2019, 15:59

Poskrbimo za energijo, da ohranimo zdravje

s. Nikolina
Foto © Izidor Šček

V tokratni oddaji Svetovalnica smo s sestro Nikolino govorili o postni hrani, tudi o tem ali z zelenjavo dobimo dovolj energije za telo. Spraševali ste o kuhanju goveje juhe, orehih, pečenju krompirja in zakaj se olje pri cvrtju peni.

Za energijo moramo poskrbeti, da ohranimo zdravje, nič pa ne škodi, če je kakšna kalorična stvar manj v postnem času, je dejala s. Nikolina in dodala, da to - maščobo in kalorije - nadomestimo s čim drugim. To nas hkrati razpoloži za kakšno drugo, večje, notranje darovanje in kakšno preprosto dobro delo.

Ali dobimo dovolj energije z zelenjavo?

Z zelenjavo lahko dobimo dovolj energije zase, če je ta pravilno pripravljena - bodisi kuhana ali dušena. To pomeni, da kuhano zelenjavo čim pred odcedimo in tako ohranimo rudnine in hranilne snovi. Zelenjavo lahko obogatimo z jajci, sirom, z malo mletega mesa. Tudi bogato sestavljena enolončnica zadostuje za obrok, je še dejala s. Nikolina.

Post ni v tem, da ne smemo jesti nobene sladice. V tem času si lahko pripravimo npr. puding s sadno podlago, dušena jabolka prelita s pudingom, biskvit z dušenim sadjem ... Tudi v postu so praznik in praznovanja in takrat ne bo nobenega prestopka, če bomo zaužili kakšno sladico, a v zavesti postnega časa. Lahko pa takrat naredimo kakšno dobro delo, kar je morda še težje.


Kuhanje goveje juhe

Kako je z zamrznjenim mesom za govejo juho - ga najprej odtalimo ali ga damo zamrznjenega v lonec z vodo? Ali damo meso v vrelo ali v mrzlo vodo? To je spraševala poslušalka in s. Nikolina je odgovorila, da meso odtalimo v hladilniku in ga damo kuhat v vrelo vodo.

Orehi

Klicala je poslušalka, ki ima po površini temne orehe ter jo je zanimalo, ali jih lahko opere in kako to naredi ter tudi ali naj zmlete orehe popari z vročim ali shladnim mlekom. S. Nikolina odgovarja, da naj orehova jedrca temeljito opere in osuši, tako bo temna lupinica šla stran. Šele ko bodo dobro suhi, naj jih zmelje. Za nadev orehe popari z vrelo sladko smetano ali mlekom z dodatkom maščobe. Tako manj peče zgaga. Lahko pa jih tudi strese v vrlo mleko z maslom ali smetano, premeša in odstavi. Ena od poslušalk je dodala, da k orehom doda malo vina (belega in rdečega) in tudi ni težav z zgago. Lahko poskusite tudi s sokom pomaranče ali mandarine.

Pečenje krompirja

Poslušalka je vprašala, zakaj ji krompir v pečici ne uspe - zunaj je hrustljav, znotraj pa kuhan. Sestra ji je svetovala, naj krompir kuha pet minut, ga odcedi, zabeli in nato strese na pekač ter postavi na vrhnjo pozicijo v pečici.

Olje se pri cvrtju peni

Sestra Nikolina je poslušalki svetovala, naj pravo temperaturo za cvrenje preveri s koščkom testa, penjenje pa lahko omili oz. prepreči tako, da v olje da šop zobotrebcev.

Ne spreglejte: