Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Martin Zlobko ob Tednu katoliškega šolstva: Baziramo na skupnosti

Slovenija | 18.03.2019, 10:07 Nataša Ličen

Katoliško šolstvo prinaša številne prednosti, vključeni vanj izpostavljajo bratstvo ter dobrodelno noto, ki je kot močna povezovalna vez med njimi.

Vanjo vstopajo tudi dijaki, s številnimi aktivnostmi pomagajo sošolcem, so zelo inovativni v svojih solidarnostnih pristopih.

S številnimi projekti tudi pomagajo svojim sošolcem: »Radi kaj okusnega spečejo, to prodajo in zbrana sredstva darujejo skladu.«, je izpostavil Martin Zlobko, kaplan v Zavodu sv. Stanislava in posebej izpostavil tudi decembrsko akcijo: »V prazničnih dneh z javnim prepevanjem uro ali več, zunaj na mrazu, spodbudijo mimoidoče k prostovoljnemu daru.« Mreža medvrstniške pomoči je zelo dobro spletena. »Če so odnosi dobri in zdravi, to ni težava.«

Za katoliško šolstvo je ključen celostni pristop

Katoliško šolstvo bogati tako širši šolski prostor, kot tudi Cerkev. »Človeka obravnavamo celostno, človek je telo, duša in duh. To so naša prizadevanja.« Temeljna vprašanja vsake družbene strukture so smisel bivanja, osnovno poslanstvo, komunikacija, odnos med ljudmi. »Temeljna drža katoliških šol je danes prav v tem, da vedno znova prepoznavamo ta odnos, ki ga ima naš dijak, osnovnošolec do družbe, iz katere izhaja. Naši dijaki, učenci so kot humus, prihajajo iz različnih okolij, hkrati pa tja lahko vnesejo srčiko, bistvo in zrnje upanja ter bogastva za boljši jutri vseh nas.«

Konkretna pomoč

»Koncept pri našem poučevanju in delu z mladimi je, da bi se vseh dejavnosti in aktivnosti, ki jih izvajamo, lahko udeleževali vsi.« Ne samo tisti, ki si to lahko privoščijo. Temu so namenjena sredstva, ki jih za sklad zbirajo ta teden. K projektu smo pristopili tudi na Radiu Ognjišče, že tradicionalno bomo v petek zvečer, 22. marca ob 20. uri, objavili posnetek osrednjega koncerta ob Tednu katoliških šol, ki bo v sredo popoldne, 20. marca v Zavodski dvorani Škofijske klasične gimnazije v Šentvidu v Ljubljani. Vabljeni k udeležbi in darovanju.



Za nas je cilj delovati skupaj

Človek sam ni uspešen, mora biti v odnosu. »Razredna skupnost je za nas temeljna skupnost, kot razširjena družina, ki se pogostokrat srečuje tudi po končanem skupnem šolanju, zato si prizadevamo, da bi se na katoliške šole lahko vpisali vsi, ki si to želijo.« Takšna je bila tudi želja ustanovitelja škofa Jegliča, ki je dejal: »Nihče, ki si ni ne more privoščiti šolanja na Škofijski klasični gimnaziji ne sme ostati zunaj, ampak mora zanj poskrbeti šola.« Zato je tudi ustanovil sklad, v katerega ob Tednu katoliškega šolstva zbiramo sredstva. «V pomoč tistim učencem in dijakom, ki brez te pomoči ne bi mogli obiskovati programov in aktivnosti, ki se odvijajo v naših šolah.«

Verjamem v mlade

»So naša prihodnost, tudi naša moč in upanje, ki jih povezuje srčika ljubezni in dobrega, ki jo vsi skupaj prejemamo od Gospoda. Njegovi smo in Njemu pripadamo. Če to sporočilo lahko damo našim mladim, je to najlepše.«

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...