Ljubljana, torek, 18. junij 2019, 04:56

AVDIO: Postno dobro delo za uboge v JV Evropi

0:00
0:00
Karitas pomaga v Albaniji
Foto © Slovenska Karitas

"Slovenska karitas tudi letos vabi vse ljudi odprtega srca k tej solidarnosti, da ne pozabimo na revne v Jugovzhodni Evropi in jim s tem prinesemo nekaj upanja."

Slovenska karitas že dvanajsti post zapored zbira sredstva v akciji Ne pozabimo. Zbrane prispevke bo poslala v Bosno in Hercegovino, Srbijo, Makedonijo in Albanijo, na tamkajšnja podeželja, kjer se revščina iz leta v leto poglablja. Te ocene je s svojim pričevanjem za naš radio podkrepila tudi slovenska misijonarka v Albaniji s. Vida Gerkman.

»Stopnja brezposelnosti se zvišuje, ker možnosti za delo ni veliko in ker so številni starši v stiski, kako preživeti družino. Nekateri so prisiljeni oditi tudi v tujino. Pokojnine so zelo nizke in za zdravstvo ni poskrbljeno,« so povedali na Slovenski karitas, ki je lani preko te akcije zbrala dobrih 101.000 evrov. Sredstva so bila prerazporejena med posamezne Škofijske karitas, te pa so preko lokalnih organizacij Karitas v Jugovzhodni Evropi in skupnosti sester misijonark uresničile številne pomoči.

Med njimi Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s sestro Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so z zdravili ter z oskrbo pomagale 1041 ljudem. Z opremo pa so pomagale 16 revnim družinam urediti dostojnejše bivališče.

S. Vida Gerkman v Albaniji pomaga revnim
S. Vida Gerkman v Albaniji pomaga revnim

»Kupili smo štedilnik družini z otroki, ki se je preselila iz zapuščene vasi v večjo vas, kjer tudi šola in gimnazija. Prej so kuhali na ognjišču in zunaj, stara hiša pa je pozimi zaledenela. Zelo sta vesela, saj sedaj v štedilniku lahko spečeta tudi kruh in upata, da bo tako zimo lažje preživeti,« je povedala s. Vida.

Preko akcije Ne pozabimo Slovenska karitas sofinancira tudi razvojna projekta opolnomočenja ranljivih skupin žensk v Srbiji in BiH, ki ju v letih od 2017 do 2019 podpira Ministrstvo za zunanje zadeve RS.

Pomoč pri negi na domu, Karitas, starejši
Pomoč pri negi na domu, Karitas, starejši


Svoj dar lahko nakažete s pomočjo obrazca na spletni strani www.karitas.si.

Ne spreglejte: