Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Bo Velika Britanija preložila svoj odhod iz Evropske unije?

Svet | 14.03.2019, 15:21

Bo v tretje le uspelo? Parlament v Londonu je zavrnil možnost neurejenega odhoda Velike Britanije iz Evropske unije. Vlada Therese May je zato pripravila nov predlog, ki vključuje še eno odločanje o ločitvenem sporazumu z Brusljem in hkrati tudi možnost vložitve prošnje za preložitev brexita.

Brexit je tudi danes tema številka ena v parlamentu v Londonu. Potem ko so poslanci v torek že drugič zavrnili ločitveni sporazum z Brusljem, so se sinoči prav tako izrekli proti neurejenemu odhodu iz Evropske unije. Danes jih čaka glasovanje, ki bi lahko odprlo pot zamaknjenju datuma uveljavitve 50. člena lizbonske pogodbe.

Za zdaj je brexit še naprej načrtovan 29. marca. A Mayeva je poslancem v odločanje ponudila predlog, po katerem bo njena vlada zaprosila za enkratno preložitev do 30. junija. Pogoj za to je potrditev ločitvenega sporazuma z Brusljem do 20. marca. Če se to ne bo zgodilo, se lahko marsikaj zaplete, med drugim bodo morali tudi na Otoku pripraviti volitve v Evropski parlament. "Parlament se mora soočiti s posledicami odločitev, ki jih sprejema," je poudarila Mayeva.

Tudi če se bodo poslanci strinjali s preložitvijo brexita do 30. junija, začasne rešitve še ni na dlani. S tem morajo namreč soglašati ostale članice povezave. A slišati bodo morale jasne razloge, kaj želi Otok s tem doseči. Njihovi voditelji se bodo prihodnji teden zbrali na vrhu, treba je računati na mešane odzive. K odprtosti za potrditev daljšega odloga roka odhoda, če bo London znova razmislil o svoji strategiji zanj, jih bo pozval predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Do takšnega njegovega stališča je bil kritičen glavni pogajalec Evropskega parlamenta za brexit Guy Verhofstadt. "Najprej moramo videti utemeljeno prošnjo Združenega kraljestva, nato bo to v rokah voditeljev sedemindvajseterice, ki bodo sprejeli ustrezno odločitev," je bil medtem jasen tiskovni predstavnik Evropske komisije Margaritis Schinas.

V zvezi z brexitom bi lahko v parlamentu v Londonu v prihodnjih dneh prišlo do še več različnih glasovanj, na poslanskih mizah bi se lahko znašla možnost drugega referenduma in načrt mehkejšega odhoda države iz Evropske unije. Vrstijo se tudi ugibanja o razpisu predčasnih volitev na Otoku in novih pogajanjih o brexitu.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...