Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Kardinal Angelo de Donatis med srečanjem z rimskimi duhovniki (foto: SIR/Siciliani-Gennari )
Kardinal Angelo de Donatis med srečanjem z rimskimi duhovniki

Duhovniki, ki skupaj z ljudstvom prisluhnejo Bogu

Svet | 07.03.2019, 13:03 Marjana Debevec

Papež Frančišek se je dopoldne že tradicionalno ob začetku postnega časa srečal z rimskimi duhovniki. Zbrane je najprej nagovoril njegov namestnik za rimsko škofijo kardinal Angelo De Donatis, ki je duhovnike povabil, naj ne izgubijo upanja, saj je prihodnost v Božjih in ne v njihovih rokah.

Nihče nima izključne pravice do tega, da razume, kaj je Božja volja, saj smo vsi grešniki, je zatrdil kardinal De Donatis. Današnji čas po njegovih besedah zahteva pastirje, ki popolnoma zaupajo v Božje vodstvo in ki ga ne zamenjajo tako, da bežijo v lažne gotovosti. Med temi je omenil zaupanje v lastne sposobnosti ali pa prepričanje, da vse vedo.

Svet potrebuje duhovnikov, ki skupaj z Božjim ljudstvom prisluhnejo Božji volji, ki je včasih skrivnostna in neznana.

Kardinal De Donatis je duhovnike vprašal, zakaj mlade pogosto ne razumejo in o njih govorijo kot o nepremišljenih sanjačih. »Ker smo navajeni na naš stari svet, mečemo polena pod noge Bogu, ki vzbuja nekaj novega, in sicer v zahtevah, ki jih postavljajo mladi,« je dejal kardinal in duhovnike še vprašal, zakaj mladih ni v pastoralnih svetih, zakaj jih nikoli ne obiščejo v šolah, ali tam, kjer se srečujejo, da bi jih spodbudili, da se izrazijo, kdaj čutijo Božjo navzočnost, kaj jih nagovarja v evangeliju in kakšna bi morala biti Cerkev po njihovem mnenju.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...