Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Akamasoa Argentina (foto: Svobodna Slovenija)
Akamasoa Argentina

Mladi rojaki sodelovali pri Akamasoa Argentina

Slovenci po svetu | 18.03.2019, 13:03 Matjaž Merljak

Vsem je dobro znano delo slovenskega misijonarja na Madagaskarju Petra Opeke. Njegovemu zgledu je v Argentini sledil Gastón Viggo, ki ima že tri postojanke. V eni od teh so svojo pomoč ponudili mladi rojaki iz Buenos Airesa. Objavljamo zapis Maki Grohar iz Svobodne Slovenije.

Slovencem je dobro znan čudežni Akamasoa, mesto, ki ga je Peter Opeka zgradil s smetiščarji na Madagaskarju. Po njegovem zgledu je Gastón Viggo pričel isti projekt tukaj v Argentini: “Akamasoa Argentina”. Vodilna ideja njegovega dela je ista kot Petrova: ljudem vrniti dostojanstvo in v njih vzgajati vrednote: trdo delo, poštenost, urejenost, odpuščanje in vztrajnost.

V Argentini obstajajo že tri postojanke, in sicer glavna v Limi, blizu mesta Zárate, in dve v mestu Tigre. Začenjajo kot centri CONIN, ki se ukvarja s preprečevanjem otroške podhranjenosti, v naslednjih mesecih pa se načrtuje gradnjo skupnega centra, industrijske kuhinje in hidroponskega vrta, pozneje pa tudi prve hiše.

Mladi rojaki so pomagali
Mladi rojaki so pomagali © Svobodna Slovenija

V torek, 5. marca, ko je bil v Argentini dela prost dan, je okoli 30 mladih Slovencev obiskalo Akamasoa Argentina, in sicer postojanko v Limi. Gastón nas je prijazno sprejel in takoj vpeljal v delo. Karkoli smo delali, smo morali vzeti medse člana ene izmed družin, ki sodelujejo pri programu, kajti osnovna ideja je delo z njimi, in ne zanje. Tako smo po skupinah barvali in okraševali zunanje zidove, notranjost salona, kjer bo delovala srednja šola za starejše, ter raznih sob, ki se uporabljajo pri programu, gradili klopi in mize iz lesa, popravljali glavno stavbo, pa tudi pazili otroke, medtem ko so starši delali z nami. Med delom se je pa oglasila, po lepi slovenski navadi, ubrana večglasna pesem v različnih jezikih, tudi tista v malgaščini, ki smo jo zapeli Petru, ko je bil lani na obisku v Argentini. Opoldne pa so nas pogostili s klobasami na žaru, tako da smo kosili skupaj z družinami, ki sodelujejo pri programu in drugimi prostovoljci. Vrnili smo se pozno popoldne, utrujeni, a izredno srečni!

Sveta Mati Terezija iz Kalktute je rekla: »Ne moremo delati velikih stvari – delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo ... Naše delo je le kapljica v oceanu, a če te kapljice ne bi bilo, bi nekaj v morju manjkalo.« To smo v živo občutili vsi, ki smo sodelovali pri prostovoljnem delu. Upajmo, da bo v bodoče še mnogo takih priložnosti! Vabimo pa vse, da po svojih močeh pomagate projektu »Akamasoa Argentina«, najsi bo z delom, materialno pomočjo ali molitvijo.

Konkretna pomoč mladih
Konkretna pomoč mladih © Svobodna Slovenija

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...