Ljubljana, ponedeljek, 25. marec 2019, 23:18

Odgovorno na pot, varno na vrh: Boč

Pred mesecem dni smo, v sklopu akcije »Odgovorno na pot, varno na vrh«, prvič odšli proti enemu od oddajnikov, ki nam pomagajo prihajati do vas, dragi poslušalci. Danes smo znova na poti! Cilj tokratnega dne je, vse do nagradnega vprašanja v našem programu, ostal skrit. Zdaj se ve! Del radijske ekipe je na poti na Boč.


14. radijski misijon: Cerkev je mlada!

Lanski radijski misijon je spremljal poseben papežev blagoslov, letošnji pa bo do sedaj največji po številu misijonarjev. Od nedelje 7. aprila, do sobote, 13. aprila, nas bodo nagovarjali: kardinal, nadškof, kar osemnajst (18) duhovnikov, tri redovne sestre, pet glasbenih skupin in kopica mladih laikov.


Nad Hudo jamo bdi sv. Mihael, angel sprave

Ob 10. obletnici odkritja grobišča v rovu sv. Barbare v Hudi jami bo jutri ob 10.30 v cerkvi sv. Martina v Laškem maša za pomorjene v omenjenem rovu ter vse žrtve medvojnih in povojnih pobojev. Daroval jo bo upokojeni škof Stanislav Lipovšek. Ob tem je upravitelj celjske škofije in župnik v Laškem Rok Metličar povedal, kako se soočajo s to bolečino in rano, ki je bila zamolčana, a so jo slutili.


Med mladimi je veliko socialnih stisk

Mladi znajo videti stisko drugega, potrebujejo pa dobrih zgledov in nekakšno gonilo k spodbudi po dejanjih. Saj pravijo, marsikaj vidimo, toda včasih ne upamo pristopiti, se odkrito pogovoriti in ukrepati, ker nočemo biti vsiljivi.


Današnji mladi so podobni snežinkam

Kateri so danes najvidnejši izzivi v med vrstniškem socialnem odnosu? Vzgajamo s tem, kar smo. V "Svetovalnico" je prišla Barbara Mestnik iz osnovnošolske svetovalne službe.


Urban in Jasmina Praprotnik: Živimo čim manj resno in čim bolj zares

Športnika, zakonca, starša, ambasadorja zdravega gibanja, to in še veliko več, bi lahko v uvodnem opisu povedali o Jasmini in Urbanu. Kako živeti, da ujamemo čim več življenja, je bilo izhodišče pogovora z njima v oddaji Via positiva.


Zakaj odločitev za katoliško šolo?

V Teden katoliškega šolstva je vključen tudi Radio Ognišče. Jutri bo šolsko obarvana svetovalnica. Ob 20. uri pa lahko prisluhnete posnetku včerajšnjega koncerta dijakov in učencev katoliških šol. Tik pred njim smo v »Pogovoru o« gostili ravnateljico in ravnatelje omenjenih šol. Z nami so bili ravnateljica Osnovne šole Alojzija Šuštarja dr. Marina Rugelj, ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava Vladimir Anžel, ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Simon Feštanj, ravnatelj Gimnazije Želimlje Peter Polc in ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk. Med drugim smo skušali odgovoriti na vprašnje zakaj se starši oziroma mladi odločajo za katoliško šolo.


Bodo umetno oplojeni otroci tudi neplodni?

Na svetu se je v zadnjih 40-ih letih po postopku oploditve in vitro rodilo že 9 milijonov otrok. Glede na število prebivalcev je na prvem mestu Španija - kar desetina otrok se tam rodi iz epruvete, v Sloveniji nekaj več kot 4 odstotke, s čimer smo v samem evropskem vrhu. A umetna oploditev po raziskavah predstavlja povečano tveganje za težje bolezni.


Nikoli ne boste videli pogreba, ki bi ga spremljal selitveni servis

Dobitnik dveh oskarjev in slavni igralec Denzel Washington je bil kot študent na pragu izključitve z univerze. A neka ženska mu je takrat napovedala, da bo prepotoval svet in nagovarjal milijone ljudi. »Seveda se mi to kot faliranemu študentu, ki se je hotel vpisati v vojsko, zdelo malo verjetno.« V oddaji Sol in luč smo poslušali del njegovega govora, namenjenega diplomantom univerze Dillard v New Orleansu.


Naš gost: Tomaž Tozon

Težko je najti sogovornika, ki bi s področja vokalne glasbe, zborovodstva in prepevanja imel vsaj približno toliko izkušenj, kot naš gost. Tomaž Tozon je v slovenskem glasbenem, posebej vokalnem, zborovskem svetu zelo znano ime, pravi sinonim za pesmi predanega človeka. Glasbeno pot je začel kot deški sopran, pri dvanajstih letih uglasbil otroško spevoigro, se v otroški dobi uveljavil kot glavni solist v Gobčevem Kresničku in tisti, ki je v filmu Kekec odpel melodijo, ki še danes predstavlja vesel pogled na sončni svet. Tega je pozneje spoznaval kot študent ljubljanske Akademije za glasbo, glasbeni urednik in producent na RTV Slovenija in predvsem kot baritonist v mnogih zasedbah (izpostavimo Kvartet DO in Slovenski oktet) ter zborovodja mnogih vokalnih ansamblov širom po Sloveniji in v zamejstvu. Tomaž Tozon je svoje življenje posvetil glasbi in ni mu žal. Nikoli mu ni bilo!


Novejše novice | Starejše novice