Ljubljana, torek, 22. oktober 2019, 18:22

Potovanje v Združene arabske emirate nova stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom

Papež pri avdienci
Foto © Vatican News

Potovanje v Združene arabske emirate je zapisalo novo stran v zgodovini dialoga med krščanstvom in islamom, je pri današnji splošni avdienci zatrdil papež Frančišek, ki je kot prvi Petrov naslednik v preteklih dneh obiskal arabski polotok. Povedal je, da je med svojim obiskom veliko molil za to, da bi omenjeni dialog odločilno prispeval k miru v svetu.

Združeni Arabski emirati so v zadnjih desetletjih postali križišče med Vzhodom in Zahodom, večetnična in večkulturna oaza in prav zato primeren kraj za spodbujanje kulture srečanja, je dejal sveti oče. Izpostavil je dokument o bratstvu med ljudmi, ki sta ga podpisala z velikim imamom univerze Al Azhar.

V njem poudarjata, da je skupni poklic vseh ljudi biti bratje, saj so vsi sinovi in hčere Boga. Obsodila sta tudi vsako obliko nasilja, še posebej iz verskih razlogov ter se zavzela za razširjanje pristnih vrednot in miru. Omenjeno izjavo bodo sedaj preučevali na šolah in univerzah, papež pa nas vabi, da si jo prebere tudi vsak izmed nas.

»V času, kot je naš, ko smo v skušnjavi, da bi videli spopad med krščansko in islamsko civilizacijo ter imeli religije za vir konflikta, sva želela dati drugačno, jasno in odločno znamenje, da se je vendarle mogoče srečati, se medsebojno spoštovati, se pogovarjati in da kljub razlikam v kulturi in tradiciji, krščanski in islamski svet cenita in varujeta skupne vrednote kot so življenje, družina, verski čut, spoštovanje starejših, vzgojo otrok in druge

Sicer pa je svetega očeta pri maši v Abu Dhabiju sprejelo tudi približno 150 tisoč katoličanov. Posebej ga je ganilo srečanje z devetdesetletnim duhovnikom, ki je prvi prišel v to deželo in ustanovil številne krščanske skupnosti. »Je na invalidskem vozičku, slep, a z njegovih ustnic nikoli ne izgine nasmeh, saj se zaveda, da je služil Gospodu in naredil veliko dobrega,« je med drugim pri avdienci še dejal papež Frančišek.

Ne spreglejte: