Ljubljana, sobota, 20. april 2019, 10:33

Brexit: Bo na Otoku še veljala evropska zdravstvena kartica?

Vizumi in carine so področja, ki jim ob vprašanju brexita ter njegovih morebitnih posledic za ljudi in podjetja na obeh straneh Rokavskega preliva običajno namenjamo največ pozornosti. A spremembe se bodo poznale tudi drugod.


Spreminjanje spola pri otrocih: Alarm v VB, ZDA in na Švedskem

Začel se je topiti vrh ledene gore. Po pisanju časnika Times je odpoved dalo pet zdravnikov z oddelka za identiteto spola na edini britanski kliniki, ki otrokom omogoča spremembo spola na stroške zdravstvene zavarovalnice. Zavedli so se namreč, da so nekaterim otrokom napačno ocenili motnje na področju spolne identitete.


»Trgovanje z ljudmi je zločin proti človeštvu!«

Papež Frančišek je včeraj popoldne nagovoril udeležence mednarodne konference o trgovini z ljudmi. Kljub številnim naporom je po njegovih besedah na tem področju treba še veliko storiti.


Kaj imata skupnega prvi posnetek črne luknje in brexit?

Velika Britanija še ne bo tako kmalu odšla iz Evropske unije, za to ima po novem čas do 31. oktobra. Novo priložnost so Otoku ponudili voditelji ostalih 27 članic. Na izrednem vrhu v Bruslju, ki je trajal pozno v noč, so hkrati postavili tudi določene pogoje. V Londonu je že slišati pozive k razmisleku o tem, kako naprej.


Reforma rimske kurije končana do konca leta

Nova apostolska konstitucija, ki bo zajela reformo rimske kurije, bo predvidoma objavljena do konca leta, je sporočil začasni vatikanski tiskovni predstavnik Alessandro Gisotti. Osnutek z naslovom Oznanjujte evangelij bodo zdaj med drugim dobili tudi vsi predsedniki škofovskih konferenc, ki bodo lahko dali svoje opombe in predloge.


AVDIO: Nas bodo vzgajali računalniki?

Čeprav so ceste v državah Evropske unije najvarnejše na svetu, se soočajo s črno statistiko, ki se še ne manjša. Lani je bila tako skupna številka umrlih v prometnih nesrečah podobna kot v letih pred tem - 25.100. Za izboljšanje varnosti med drugim že skrbijo različni elektronski sistemi v vozilih, vsa nova bodo morala biti čez pet let obvezno opremljena z njimi.


Po 10 letih še vedno skoraj fantomsko mesto

V italijanski L’Aquili se danes spominjajo 10. obletnice potresa, v katerem je umrlo več kot 300 ljudi. Življenje v mestu s 73 tisoč prebivalci ostaja oteženo, številni ljudje so še vedno v začasnih bivališčih v okolici. Ob obletnici jih s pismom skuša opogumiti tudi papež Frančišek, ki moli za žrtve in njihove družine. Zapisal je, da spremlja obnovo javnih in zasebnih stavb kot tudi cerkva in drugih struktur. Prebivalce L’Aquile pa vabi k povezanosti, sodelovanju, solidarnosti in ustvarjalnosti. Po desetih letih je sicer obnovljena le tretjina mesta.


Papež znova v zapor

Papež Frančišek bo tudi letos na veliki četrtek pri maši zadnje večerje umival noge zapornikom, tokrat v zaporu Vellétri blizu Rima. Že petič v svojem šestletnem pontifikatu bo torej ta obred opravil v zaporu.


Kamenjanje in prepoved praznovanja božiča - tudi to je Brunej

V Bruneju so uvedli šeriatsko pravo, ki predvideva okrutne kazni. S tem se pridružuje več državam Bližnjega vzhoda, med njimi je tudi Saudova Arabija. Odločitev je v svetu povzročila zgražanje.


Na Zahodni Balkan se širi evropski duh sodelovanja in sprave

Grčija in Severna Makedonija krpata odnose po dolgih letih spora. Skopje je tako pozdravilo prvega moža vlade v Atenah Aleksisa Ciprasa. Obeta se sodelovanje na različnih področjih, izrednega pomena bo gospodarsko. Po besedah evropskega poslanca iz Slovenije Lojzeta Peterleta se tako na vso regijo širi evropski duh.


Novejše novice | Starejše novice