Ljubljana, nedelja, 15. september 2019, 22:16

Papež: Evtanazija le navidezna svoboda

Evtanazija, ki je že uzakonjena v nekaterih državah, samo navidezno predstavlja večjo svobodo, dejansko pa temelji na utilitarističnem pojmovanju osebe. Človek po tej viziji postane nekoristen oziroma se o njem govori le kot o strošku, če z medicinskega vidika nima upanja za izboljšanje ali se ne more več izogniti bolečini. Papež je o tem včeraj spregovoril Italijanskemu združenju za medicinsko onkologijo. Poudaril je, da je treba zdravljenje narediti bolj osebno.


Na Saškem in v Brandenburgu koaliciji z močnim levim pridihom?

Deželam Saška in Brandenburg na vzhodu Nemčije se obetata koaliciji z močnim levim pridihom. Tako je rezultate včerajšnjih regionalnih volitev v največjem evropskem gospodarstvu komentiral politični analitik dr. Aleš Maver. V obeh so skupaj največ podpore prejele do zdaj vladajoče stranke, a so utrpele tudi precejšnje izgube. Glasove jim je pobrala Alternativa za Nemčijo. Zmage na majskih volitvah v Evropski parlament ni ponovila, vendar se še naprej krepi. Zaskrbljujoča je nizka volilna udeležba.


Razkritja Slovenca močno zamajala eno od balkanskih vlad

Severna Makedonija, ki jo pod tem imenom poznamo dobrega pol leta, se ne uspe izviti iz primeža politične krize. V kaotične razmere je udarila še izsiljevalska afera. Pod vprašaj je postavila vse dozdajšnje delo posebnega državnega tožilstva za boj proti organiziranemu kriminalu in močno zamajala vlado socialista Zorana Zaeva. Bo ta padla zaradi razkritij, ki jih je v italijanskem časopisu La Verita objavil slovenski geopolitični analitik dr. Laris Gaiser?


Italija: Prej desno, zdaj levo usmerjena vlada

V Italiji je prišlo do umiritve politične krize, a kako dolgo bo to trajalo, ne želi napovedovati nihče. Giuseppe Conte, ki je prejel nov mandat za sestavo vlade, je že zavihal rokave in vodi pogovore. Vse kaže, da bosta Gibanje Pet zvezd in Demokratska stranka, ki sta si bila v preteklih mesecih večkrat v laseh, za nekaj časa zakopala bojno sekiro. Njuno sodelovanje bi utegnilo naleteti na dodatno podporo - prihajala naj bi z leve strani.


Na Kitajskem po sporazumu z Vatikanom posvečena prva škofa

Na podlagi sporazuma med Kitajsko in Svetim sedežem o imenovanjih škofov, ki je bil podpisan pred enim letom, je bil na Kitajskem v ponedeljek posvečen prvi škof, danes pa še drugi.


Matos o požarih v amazonskem pragozdu

Na ponedeljkovem protestu pred brazilskim veleposlaništvom so udeleženci opozorili na neukrepanje ob požaru amazonskega pragozda v Braziliji. Kaj je v ozadju požarov, smo vprašali direktorja zavoda Park Istra dr. Janeza Matosa.


AVDIO: V Ruandi s pomočjo slovenskega podjetja do boljšega življenja

Slovenija je ponudila svojo roko Afriki tudi v Ruandi. V sodelovanju s tamkajšnjo Karitas pomaga najrevnejšim prebivalcem okrožja Karongi. Gre za projekt učinkovitejše rabe virov za trajnostno preživetje, ki ga koordinira Slovenska Karitas v obdobju od leta 2018 do 2020, sofinancira pa ga slovensko zunanje ministrstvo v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja.


Je pred kristjani v Sudanu svetlejša prihodnost?

Sudan je naredil korak naprej k oblikovanju civilnih oblasti. Državo bo skozi naslednja tri leta tranzicije vodil civilno-vojaški svet, ki je prisegel včeraj v Kartumu, danes pa naj bi bil imenovan še premier. Mesto v svetu zaseda tudi pripadnica krščanske manjšine.


Srečanja v Riminiju že štiri desetletja pričujejo o prijateljstvu med narodi

Predavanja, okrogle mize, pričevanja in razstave o veri, politiki, kulturi, znanosti, umetnosti, literaturi in športu. Vse to v tem tednu ponuja tradicionalno srečanje za prijateljstvo med narodi. Tudi tokrat ga je v Riminiju v Italiji pripravilo gibanje Občestvo in osvoboditev. 40. izvedbo ene največjih krščanskih prireditev na svetu povezuje neobičajno geslo.


Novinar Andrej Černic: Conte je razorožil Salvinija

Včeraj je svojo pot končala že 65-ta italijanska vlada. Premier Giuseppe Conte je predsedniku države Sergiu Mattarelli podal svoj odstop. S tem je po dobrih 14 mesecih razpadla koalicija Lige in Gibanja pet zvezd. O nadaljnjih korakih bo zdaj odločal Mattarella. O nastopu Conteja, ki se je pokazal v drugi luči je za Radio Ognjišče spregovoril novinar pri slovenskem uredništvu RAI v Trstu Andrej Černic.


Novejše novice | Starejše novice