Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Logo papeževega obiska v Romuniji (foto: Vatican News)
Logo papeževega obiska v Romuniji

Kaj papeža čaka v Romuniji?

Svet | 09.02.2019, 07:00 Marta Jerebič

Papež Frančišek, ki ima za sabo potovanje v Združene arabske emirate, ima konec marca na programu še eno potovanje v muslimansko državo, Maroko. Nato se bo osredotočil še na ekumenizem. V začetku maja bo obiskal Bolgarijo in Makedonijo, nato pa konec maja še Romunijo. V slednji bo pri pripravah sodelovala tudi Romunska pravoslavna Cerkev, saj katoličani predstavljajo le dobre 4 odstotke prebivalstva. Frančiškovo potovanje bo tudi 20. obletnica obiska Janeza Pavla II. v Romuniji.

Nadškof Bukarešte Ioan Robu je že lani novembra, ko so se škofje mudili na obisku ad limina, za portal Crux povedal, da so odnosi med pravoslavnimi in katoličani latinskega obreda dobri, medtem ko vlada neke vrste zima v odnosih med pravoslavnimi in grkokatoličani zaradi vračanja cerkva slednjim.

Komunistična oblast je leta 1948 Grkokatoliško Cerkev razglasila za nezakonito, več kot 2500 cerkvenih stavb in ostalo premoženje pa predala Romunski pravoslavni Cerkvi. Kljub denacionalizacijskemu zakonu iz leta 1989 je večina lastnine ostala v njenih ali vladnih rokah.

Janez Pavel II., ki je Romunijo obiskal leta 1999, je imel odličen odnos s patriarhom Teoktistom, takrat so se pravoslavni verniki udeležili katoliške maše, katoličani, vključno s poljskim papežem pa pravoslavnega bogoslužja.

Časi so se od takrat spremenili in kot je dejal nadškof Robu, si danes ni mogoče zamišljati kaj takega. Patriarh Daniel, ki je leta 2008 prevzel vodenje Romunske pravoslavne Cerkve, ni spodbujal skupnih molitev ne s katoličani ne s katero drugo krščansko skupnostjo. Skupnih molitev ni niti med ekumensko osmino.

Da vlada ledena zima na področju ekumenzima je v pogovoru za italijansko agencijo SIR dejal tudi dekan teološke fakultete univerze v Bukarešti, Wilhelm Danca. Po njegovih besedah je spodbuda k edinosti potrebna še v politiki in družbi. Kar 20 odstotkov romunskega prebivalstva se je izselila, pri tem so izgubili korenine in za seboj pustili osamljene ostarele, zaradi česar se pojavlja nov tip socialne revščine.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...