Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

Dva primera ponarejenih diplom v slovenskem zdravstvu

Slovenija | 22.02.2019, 16:03

V izolski bolnišnici je pripravništvo opravljala zdravnica s ponarejeno diplomo mariborske medicinske fakultete. Razkritje medijev je razburilo javnost. V zdravniški zbornici so nam zatrdili, da gre za osamljen primer. Na pristojnem ministrstvu so poudarili, da sistem zagotavlja dovolj varovalk.

O lažni zdravnici so prvi poročali na POP TV, v izolski bolnišnici so potrdili zgodbo. Lažna zdravnica se je s ponarejeno diplomo brez težav vpisala v ustrezen register in izpolnila vlogo za opravljanje pripravništva, nato je dobila službo. Njen mentor je zaznal pomanjkljivo znanje, o tem je obvestil zdravniško zbornico, ki je preverila dokazila o izobrazbi. Po neuradnih podatkih sploh ni študirala na mariborski medicinski fakulteti, delala naj bi kot medicinska sestra. V izolski bolnišnici ni več zaposlena. S primerom se ukvarja tudi policija.

V zdravniški zbornici so v odgovorih na naša vprašanja med drugim pojasnili, da je takoj ob prijavi stekla obnova postopka, prav tako sta bili odpravljeni odločbi o vpisu v register in pripravništvu. Ob tem so dodali, da v zadnjih desetih letih niso bili obveščeni o čem podobnem. "Tudi na ministrstvu za zdravje se v preteklosti s ponarejenimi diplomami nismo srečevali," je v pogovoru za naš radio poudarila vodja sektorja za dostopnost zdravstvenega varstva Tina Jamšek. "Ne moremo kar posploševati, da so vse diplome ponarejene."

V zdravniški zbornici so spomnili, da so tako pripravniki kot tudi specializanti ves čas pod zelo natančnim nadzorom mentorjev. Ta pomembna sistemska varovalka po njihovih navedbah zagotavlja hitro odkrivanje morebitnih pomanjkljivosti v znanju, temu nato sledijo preverjanja. "Kadrovska služba izvajalca bi morala preveriti, ali je oseba dejansko opravila in pridobila stopnjo izobrazbe, k temu zavezuje zakon o delovnih razmerjih," je dodala Jamškova.

V zdravniški zbornici obljubljajo, da bodo v prihodnje še bolj skrbni pri preverjanju vse listinske dokumentacije. "Dvomi niso upravičeni," medtem meni Jamškova.

Na dan je prišel še en primer ponarejene diplome v slovenskem zdravstvu. Tokrat gre za lažno medicinsko sestro, pred mesecem dni so jo odkrili v trboveljski bolnišnici, kjer mirijo, da ni delala z bolniki. Kot je poročal spletni portal 24ur, je vodstvo obvestilo tako policijo kot tudi zbornico zdravstvene in babiške nege. Tam nimajo ne dokumenta o njeni diplomi ne podatkov, da bi dosegla vsaj srednjo zdravstveno izobrazbo.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...