Alen SalihovićAlen Salihović

Kdo bo v Sodnem svetu zasedel mesto Verice Trstenjak?

Politika | 22.02.2019, 12:41 Petra Stopar

Kot je znano, mora Državni zbor zapolniti mesto v Sodnem svetu, saj je decembra lani odstopila ena od članov, profesorica za evropsko pravo in nekdanja generalna pravobranilka na Sodišču Evropske unije Verica Trstenjak. Tedaj je opozorila, da je obravnava vseh relevantnih problematik na Sodnem svetu zaradi načina dela nemogoča. Predsednik republike Borut Pahor je za imenovanje novega člana predlagal dva kandidata, Borisa Ostruha in Sašo Preliča, ki sta se v sredo predstavila javnosti.

Boris Ostruh je namestnik generalnega državnega tožilca ter vodja oddelka za izobraževanje in strokovni nadzor. Trdi, da mu je večina dela Sodnega sveta zelo dobro poznana, saj je s področja kadrovanja v širšem pomenu besede. Pri odločanju o kadrovskih zadevah na svetu bi morali po Ostruhovih besedah upoštevati tudi mnenja predsednikov sodišč.

Ob tem se zavzema za spremembo načina imenovanja sodnikov, ki bi jih moral namesto državnega zbora imenovati predsednik republike na predlog Sodnega sveta ali sam Sodni svet. Posledično bi sprememba morala veljati tudi za imenovanje tožilcev.

V povezavi s tem pa se zavzema za triletno preizkusno dobo obeh profilov, vendar »če bi to bilo sprejeto, bi bilo treba pripraviti kakovostne kriterije in merila pri izdelavi ocene v času preizkusne dobe«.

Saša Prelič prihaja z mariborske pravne fakultete, kjer je redni profesor, nekaj časa je bil tudi dekan. Poudaril je pomen neodvisnega sodstva kot temelja pravne države in menil, da je konstruktivna kritika sicer sprejemljiva, »ne bi pa smela biti vodena s plakati, demonstracijami pred sodnimi poslopji in ne z lepljenjem žaljivih etiket o ’krivosodju’ in kar je še tega«.

V zvezi s preizkusno dobo je dejal, da ta verjetno ne more škoditi; ko se nekdo izkaže kot ustrezen, pa naj dobi trajen mandat.

Za komentar o razmerah v Sodnem svetu smo v oddaji Spoznanje več, predsodek manj na Radiu Ognjišče vprašali vrhovna sodnika Jana Zobca in Barbaro Zobec. Ocenjujeta, da je svet preobremenjen. »V Sodnem svetu sedita samo dva vrhovna sodnika, so tudi prvostopenjski sodniki, odvetnik, notar … pisana druščina. Menim, da bi bilo primernejše, če bi bil Sodni svet močnejši, da bi bil številčno šibkejši, devetčlanski, ampak po teži močnejši in da bi bila v njem denimo ena tretjina tujih uglednih pravnih strokovnjakov,« je poleg tega povedal Zobec.

Politika, Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...