Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Evropskim ustanovam zaupamo bolj kot nacionalnim

Slovenija | 20.02.2019, 13:59

Raziskava Euorobarometer obstaja že od leta 1974. Evropska komisija standardne meritve javnega mnenja razgrne vsako pomlad in jesen. Zadnje so pokazale kar nekaj zanimivih ugotovitev.

Slovenci menimo, da sta najpomembnejša izziva, s katerima se sooča naša država, zdravstveno in socialno varstvo, sledi priseljevanje. Najpomembnejša izziva v Evropski uniji sta po mnenju slovenskih anketirancev priseljevanje in terorizem, šele na tretjem mestu je gospodarski položaj. "To pomeni, da so se številke precej popravile. Verjetno veste, da Evropska unija zdaj že nekaj četrtletij meri rekordno zaposlenost," je pojasnila Maja Pavlovič iz predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Opozorila je na spreminjanje trendov. "Še deset let nazaj je podnebne spremembe kot velik izziv navedlo pet odstotkov vprašanih. Zdaj smo na šestnajstih odstotkih."

Tako Slovenci kot tudi vprašani v vsej Evropski uniji so kot največje dosežke najpogosteje navedli svobodo potovanja, študija in dela v katerikoli članici ter skupno valuto evro in mir. Večina Slovencev tudi čuti občutek državljanske pripadnosti Evropski uniji, kar je zelo podobno na ravni vseh članic. Nekaj pove tudi podatek, da Slovenci, kot tudi ostali Evropejci, v povprečju mnogo bolj zaupamo ustanovam v Bruslju in Strasbourgu kot nacionalnim ustanovam. "V ustanove Evropske unije zaupa 37 odstotkov Slovencev, medtem ko v domače bistveno manj - v državni zbor 22 odstotkov, v vlado 23 odstotkov in v pravosodje 22 odstotkov," je navedla Pavlovičeva.

Povejmo še, da večina Slovencev optimistično gleda na prihodnost Evropske unije, a dobra tretjina vprašanih je pesimistična.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...