Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:55

Mladi zdravniki Slovenije razočarani: Država nam ne zaupa

0:00
0:00
Pri zdravniku
Foto © Pixabay

Država nam ne zaupa in nas kaznuje. Tako menijo mladi zdravniki. Tisti, ki opravljajo specializacijo in še nimajo licence, namreč niso več upravičeni do receptov za osebno rabo. To določa novi pravilnik, ki je začel veljati pred kratkim. Bodo odgovorni prisluhnili argumentom in odpravili ukrep?

Zgodba se vleče že vsaj od lanske jeseni. Mladi zdravniki Slovenije so se uprli, zvrstilo se je nekaj sestankov, a očitno so bili bob ob steno. "Mi smo polagali velike upe v to, da smo se pogovarjali, imeli smo občutek, da pristojni razumejo našo problematiko, a zgodilo se ni nič. Karavana gre naprej po svoji poti," je razočarana zdravnica Tina Bregant. Kot poudarja, gre za svojevrsten absurd, saj specializante s strokovnim izpitom srečujemo v bolnišnicah in ambulantah, kjer ob nadzoru starejših sodelavcev specialistov zdravijo paciente. "Recepte lahko pišejo svojim bolnikom, a ne morejo jih pisati sebi, svoji mami, svojim otrokom, ko na primer zbolijo za vnetjem srednjega ušesa." Bregantova opozarja, da to ni ne racionalno ne pravično, ukrep se ji zdi celo nekoliko diskriminatoren.

Gre za do 30 receptov za osebno rabo na leto, kot pojasnjuje Bregantova, zdravniki tega instrumenta ne izkoriščajo in ne zlorabljajo, kar je po njenih besedah mogoče dokazati. "Država nam na ta način signalizira, da nas ne ceni in da z nami lahko počne, kar želi." Bregantova verjame, da je z dobro voljo in malo zdrave pameti mogoče priti do dogovora.

Ne spreglejte: