Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Ilka Štuhec drugič smukaška kraljica

Slovenija | 10.02.2019, 17:25 Petra Stopar

Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu, na najbolj pomembni tekmi sezone, prikazala najboljšo predstavo ter s popolnim smukom za učbenike osvojila svoje drugo odličje najžlahtnejšega sijaja na velikih tekmah. Kot je dejala po velikem zmagoslavju, je bila že na startu odločena, da se vrže dol ter vzame tisto, po kar je prišla v Are.

Po osmem mestu na superveleslalomu še ni natanko vedela, kam sodi. Zato pa je bila odlična na smuku za alpsko kombinacijo, ki ga je končala na drugem mestu le stotinko sekunde oddaljena od prvega mesta. Kombinacijski smuk je bil tako generalka za najpomembnejši boj. In v Areju je tako vzela tisto, po kar je prišla.

Ob nastopu Ilke Štuhec je vodila Američanka Lindsey Vonn, ki je na svoji zadnji tekmi nastopila kot tretja, bila na prestolu, a le začasno. V Areju ni bila kos slovenski junakinji zime, na progi se je zadržala skoraj pol sekunde dlje od Štuhčeve.

Štuhčeva se je zelo odločno in pogumno podala v obrambo naslova smukaške prvakinje ter ves čas vodila, ob prihodu v cilj pa mojstrsko izpeljala finalni skok in skozi cilj, v ciljno areno pridrvela kot Pohorje ekspres.

"Hvala za čestitke, mogoče se bom malo usedla in jokala. Že na startu sem se počutila super odločena, da se vržem dol in da odsmučam. Vedela sem, kaj to pomeni, da je start znižan, da bo malo počasneje in da se da ponekod smučati še bolj direktno in po domače 'šparati metre'. S tem ciljem sem se zagnala, da naredim vse, kar sem si zastavila. Potem je še posijalo sonce in bilo je res 's ketne'," je bila prva izjava Štuhčeve po zmagi.

Kot ena redkih v zgodovini ženskega smučanja se ponaša z zmagama v smukih na zaporednih svetovnih prvenstvih. Le en naslov svetovne prvakinje v smuku ima denimo Vonnova, ki se je danes z bronom poslovila od tekmovalnega smučanja.

"Super. V bistvu se še nisem čisto umirila in dojela, kaj sem spet naredila. Preprosto sem stala na startu, pripravljena, da smučam in uživam in to mi je tudi uspelo," je dejala Štuhčeva.

Slovenska himna v čast zmagovalki je zadonela v Areju, nosilkam kolajn pa je v ciljni areni šopke podelil in jim voščil sloviti Ingemar Stenmark, rekorder po številu zmag v svetovnem pokalu.

Darja Črnko, ki vodi Ilkino ekipo, je po novem uspehu hčere najprej dejala: "Prvo jokanje sem že opravila, izredno sem vesela. Danes se mi je zdelo težje kot v St. Moritzu, ne vem zakaj, čeprav je vedno težko. Priznam, da sem bila zelo živčna, še posebej takrat, ko so znižali start. A zdaj na koncu je vse super."

O nastopu svoje varovanke je nato spregovoril trener Grega Koštomaj: "Ni bilo tako enostavno. Bilo je veliko dela, analiz, želja, motivov, ovir v tem tednu. Na koncu pa je bila Ilkina strašanska moč koncentracije in akumulacija želje, eksplozija, ki jo je danes pokazala v minuti dobre vožnje. Verjamem, da ste to sami videli. Kar se tega tiče, je velika mojstrica in v veselje mi je, da sem lahko trener taki športnici. Danes je vse potekalo po ustaljenem redu, živčnosti načeloma ni, poskušamo le zagotoviti varnost, da se kakšna neumnost ne zgodi že zjutraj na ogrevanju. Tam poskrbimo, da so stvari utečene, Ilka se čim bolje pripravi in tudi danes ni bilo nič kaj drugače."

Svoje delo je odlično opravila tudi majhna skupina najbolj zvestih navijačev Štuhčeve, kurentov, ki so zanjo navijali že pred dvema letoma v St. Moritzu, na olimpijskih igrah v Pyeongchangu je žal ni bilo, so pa zato navijali in razbijali z zvonci, da se je slišalo po celotni ciljni areni v Areju.

Preostale konkurentke na sicer zelo skrajšanem smuku, ta je bil zaradi spreminjajočega se vremena z drugega rezervnega starta, Štuhčevi niso bile konkurenčne. Še najbolj se ji je približala s startno številko 19 Švicarka Corinne Suter, ki je za zlato Slovenko na vrhu zaostala 23 stotink sekunde.

Švicarka, ki je po bronu na superveleslalomu osvojila svojo še drugo kolajno v Areju, je Vonnovo potisnila na tretje mesto. Američanka se je od tekmovalnega smučanja na svoji zadnji tekmi v karieri poslovila z bronom.

Štuhčeva je Sloveniji priborila 22. kolajno na svetovnih prvenstvih v alpskem smučanju, sedmo zlato.

Slovenija ima tri šampionke sveta, nosilke zlatih kolajn s svetovnih prvenstev, Matejo Svet v slalomu, dvakrat zlato v smuku Ilko Štuhec in Tino Maze v veleslalomu, superveleslalomu, smuku in alpski kombinaciji.

V ženski konkurenci Slovenke ostajajo svetovne smukaške vladarice. Mazejeva je kot prva Slovenka leta 2015 na SP v Vailu/Beaver Creeku osvojila smukaško zlato, Štuhčeva je dosežek Mazejeve ponovila dve leti kasneje na SP v St. Moritzu ter zlato ubranila na jubilejnem 45. prvenstvu na Švedskem.

S tem se je vpisala tudi v zgodovino SP. Je komaj peta smučarka v zgodovini, ki je zlati kolajni v smuku osvojila na zaporednih prvenstvih. Hkrati je prva smučarka v 30 letih, ki je ubranila naslov smukaške svetovne prvakinje. Pred Štuhčevo je to nazadnje uspelo Švicarki Marii Walliser, svetovni prvakinji v smuku v letih 1987 in 1989.

Na startu je bila še ena Slovenka Maruša Ferk, ki je osvojila 33. mesto, za reprezentančno kolegico pa zaostala 2,35 sekunde.

Slovenija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...