Ljubljana, torek, 19. februar 2019, 18:05

Cene oskrbnin v domovih za starejše rastejo

Znašli smo se na razpotju. Na to opozarjajo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer z zaskrbljenostjo spremljajo dražitve oskrbnin v domovih za starejše. Z novim letom so se v več kot polovici teh ustanov cene dvignile zaradi višjih plač, ki so si jih v pogajanjih z vlado izborili zaposleni v javnem sektorju. S prvim dnem meteorološke pomladi bo mogoče čutiti še vpliv sprememb ostalih elementov.


AVDIO: Mladi zdravniki Slovenije razočarani: Država nam ne zaupa

Država nam ne zaupa in nas kaznuje. Tako menijo mladi zdravniki. Tisti, ki opravljajo specializacijo in še nimajo licence, namreč niso več upravičeni do receptov za osebno rabo. To določa novi pravilnik, ki je začel veljati pred kratkim. Bodo odgovorni prisluhnili argumentom in odpravili ukrep?


AVDIO: V nekaterih občinah že prižgali zeleno luč za dvig cen vrtcev

Zaposleni v javnem sektorju te dni na račune prejemajo januarsko plačo. Ta je višja, izborili so si jo v pogajanjih z vlado. Brez posledic ne gre, med njimi so podražitve vrtcev. Občinski sveti, ki potrjujejo cene programov, so ponekod že prižgali zeleno luč za dvig. V vrtcih v tem in prihodnjem mesecu vpisujejo novince za prihodnje šolsko leto, ponekod se soočajo s prostorsko stisko.


Ilka Štuhec drugič smukaška kraljica

Ilka Štuhec je na svetovnem prvenstvu, na najbolj pomembni tekmi sezone, prikazala najboljšo predstavo ter s popolnim smukom za učbenike osvojila svoje drugo odličje najžlahtnejšega sijaja na velikih tekmah. Kot je dejala po velikem zmagoslavju, je bila že na startu odločena, da se vrže dol ter vzame tisto, po kar je prišla v Are.


Ljubljanski nadškof Zore daroval mašo za vse pokojne kulturne ustvarjalce

Na današnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, so oči ponovno uprte v slovensko kulturo. Zvrstilo se je že več manjših in večjih prireditev. Velik del je še vedno posvečen letošnjim dobitnikom Prešernovih nagrad, najvišjih državnih priznanj za dosežke v umetnosti, ki so jih podelili sinoči. Dopoldne pa je v ljubljanski stolnici sveto mašo daroval nadškof Stansilav Zore, po maši pa so odprli razstavo Umetniki za karitas.


AVDIO: Na Karitas v Mariboru veliko prosilcev od 50. do 69. leta starosti

Prazen hladilnik, ponošena oblačila, mrzlo stanovanje … To je le del stisk, s katerimi se po navedbah Nadškofijske karitas Maribor soočajo mnoge družine v Sloveniji. Ob koncu meseca se morajo marsikdaj spraševati, ali naj zadnji denar namenijo za hrano ali za ogrevanje. Posebno skrb na Karitas posvečajo otrokom iz socialno šibkih družin, zato jim bodo namenili zbrane darove iz adventno-božične akcije.


AVDIO: Na Nizozemskem z evtanazijo vsak dan usmrtijo 16 ljudi

V medijih smo v zadnjih tednih zasledili številne članke in prispevke o zahtevah po uzakonitvi evtanazije. Na to temo Slovenska medicinska akademija pripravlja posvet, ki bo 13. marca. Po besedah predsednika Komisije za medicinsko etiko dr. Božidarja Voljča pa je evtanazija v nasprotju z osnovnim načelom zdravniškega poklica, ki naj bi ljudi poskušal pozdraviti.


Profesorja Justina Stanovnika na zadnjo pot pospremili številni prijatelji, profesorji in politiki

Ob pesmi »Rož, Podjuna, Zila« so včeraj na Ljubljanskih Žalah k zadnjemu počitku položili nestorja Nove Slovenske zaveze, profesorja Justina Stanovnika. O njegovi zapuščini so spregovorili predsednik omenjenega društva, urednik Zaveze in nadškof Anton Stres. Vsi so podčrtali jasnost besed pokojnika, ki so brez olepševanja opozarjale na tragedijo medvojnega in povojnega dogajanja.


Slovenija druga Švica?

Politične razmere v Sloveniji so se toliko uredile, da je vendarle prišel čas za konkretne ukrepe, je ob robu foruma Kluba slovenskih podjetnikov v Postojni poudaril predsednik kluba Marjan Batagelj. Kot je dejal, so predlogi ukrepov spisani že nekaj let. Kot primer zgledne države so na današnjem forumu navedli Švico.


Dan posvečenega življenja priložnost za zahvalo

S praznikom Jezusovega darovanja v templju oziroma Svečnico smo sklenili božični čas. V Cerkvi ta dan praznujemo tudi dan posvečenega življenja. Za to priložnost so se redovniki in redovnice s škofi ordinariji po posameznih škofijah zahvalili Bogu za dar redovništva. V soboto dopoldne so srečanja pripravili v Petrovčah, pri sv. Ani v Kopru in v Šentjerneju, popoldne pa v Lendavi pri šolskih sestrah v Mariboru in na Brezjah.


Novejše novice | Starejše novice