Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:33

VIDEO: Škofje pri krizmenih mašah: Zahvala sobratom in povabilo k povezanosti

Slovenski škofje so že darovali krizmene maše, pri katerih so duhovniki obnovili svoje obljube. V Mariboru so jih že včeraj, v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Celju in Murski Soboti pa danes. Skupni imenovalec današnjih škofovskih nagovorov je gotovo izražanje hvaležnosti duhovnikom, ki izpolnjujejo poslanstvo, ki jim je bilo zaupano, in ker so sledili Božjemu klicu.


Martin Golob: Evharistija je največ, kar kristjani imamo

Sveta maša je srečanje vseh nas z Bogom, ki pride na oltar, je srečanje občestva, pravi župnik v Srednji vas Martin Golob. Na današnji veliki četrtek se namreč spominjamo, da je Jezus postavil sveto evharistijo, ustanovil duhovništvo in nam dal novo zapoved medsebojne ljubezni. Zgled pa nam je dal s tem, da je svojim učencem umil noge.


AVDIO: V cerkev po krst, potem pa do verouka nič?

Še posebej po veliki noči pride čas prejemanja zakramentov, kot so birma, obhajilo in krst. Predvsem ta je ena od priložnosti, da župnik in župnija v svoje občestvo sprejmeta in pozdravita mlade družine in njihove otroke. A pogosto se zgodi, da se družine po prejemu tega zakramenta oddaljijo od verskega življenja, cerkvena vrata pa znova prestopijo šele z začetkom verouka. Da bi zapolnili to vrzel, vse več duhovnikov in laikov omogoča dejavnosti za družine z majhnimi otroki.


AVDIO: Sodnik Radonjič: Dokazano je, da Milko Novič ni storilec

Milko Novič ni kriv za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Tako je odločilo okrožno sodišče v Ljubljani v ponovljenem sojenju. V obrazložitvi sodbe je sodnik Zvezdan Radonjić celo dejal, da Novič dokazano ni storilec. Novič je s sodbo na prvi stopnji zadovoljen, tožilka Blanka Žgajnar pa je že napovedala pritožbo. Za komentar smo vprašali novinarko Večera Damjana Žišt, ki jo je tako hitra odločitev nekoliko presenetila.


AVDIO: Nadškof Cvikl duhovnike povabil k pogumu in žrtvovanju

Jutri bomo obhajali veliki četrtek, ki je dan evharistije in postavitve duhovniške službe. V ta namen škofje ordinariji skupaj z zbranimi duhovniki in ljudstvom v stolnih cerkvah darujejo krizmene maše. Ime so dobile po sveti krizmi - oljčnem olju, obogatenem z balzamom ali dišavnicami, nad katerim škof zmoli posvetilno molitev. Škofje bodo prav tako blagoslovili krstno in bolniško olje. V Mariborski nadškofiji je že navada, da je krizmena maša na veliko sredo. V stolnici jo je dopoldan daroval nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Na osnovni šoli otroke usmerjali v teorijo spola

Zaskrbljeni starši šolarjev z Vrhnike so se obrnili na nas, ker so pri dodatnem pouku za nadarjene otroke študenti FDV izvajali delavnico, ki usmerja k teoriji spola. Pod imenom enakost spolov so namreč z video posnetkom poskušali odraščajoče otroke prepričati, da biološki spol ni pomemben, češ da je le družbeni konstrukt.


Škof Lipovšek častni meščan Celja

Upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek je postal častni meščan mesta Celje. Priznanje je prejel za svojo duhovniško poslanstvo, prizadevanja za sožitje, ekumenizem in odprtost med različno mislečimi, karitativno, humanitarno, kulturno-izobraževalno in prostovoljno delo.


Ko obremenitev presega približno normalne mere, mora počiti film

Zavod za zdravstveno zavarovanje je razburil družinske zdravnike. V času, ko ti opozarjajo na preobremenjenost, je razgrnil podatke o povprečnem času, ki ga imajo v ambulanti na voljo za enega bolnika. Znašal naj bi od dobrih 9 do nekaj nad 13 minut. Potemtakem bi en družinski zdravnik na dan povprečno obravnaval 42 bolnikov. Niti zdravniški zbornici niti sindikatu Praktikum ni jasno, od kot takšne številke. Kot so opozorili, se to ne sklada z evidencami Nacionalnega inštituta za javno zdravje in nekaterimi poizvedbami.


50 let služenja Bogu, Cerkvi in ljudem

Dan pred cvetno nedeljo je bil pri Mariji Pomagaj na Brezjah poln hvaležnosti. Frančiškan in doktor pravnih znanosti pater Viktor Papež je v tamkajšnji baziliki obhajal zlato mašo.


Nekdanji nuncij v Sloveniji: »Ta juha ni dobra!«

Vrhunec letošnjega postnega romanja z agencijo Aritours na Poljsko je bila sveta maša v svetišču sv. Janeza Pavla II, ki so ga slovesno blagoslovili ob njegovi beatifikaciji leta 2011. Mašo je daroval nekdanji apostolski nuncij v Republiki Sloveniji nadškof msgr. Juliusz Janusz, ki je v pridigi v slovenščini Slovencem zaželel, da bi ohranili svojo vero in bogato tradicijo. Kot je dejal, je po sedmih letih bivanja v Sloveniji spoznal, da tudi našo družbo pesti ideologija in da »ta juha, ki jo kuha politika, ni dobra. Je iz kamenja.« Pri čemer se je svojim besedam prav prisrčno nasmejal.


Novejše novice | Starejše novice