Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

V Sloveniji že mogoče vlagati kandidatne liste za volitve v Evropski parlament

Slovenija | 25.02.2019, 16:37

V Sloveniji se bomo 26. maja odpravili na že četrte volitve v približno letu in pol. Odločali bomo o tem, kdo bodo naši predstavniki v Evropskem parlamentu v prihodnjih petih letih. Stranke se na to pripravljajo že dalj časa, nekatere so že razkrile, koga bodo poslale v boj. Od danes do 26. aprila, ko se bo začela uradna kampanja, je mogoče vlagati kandidatne liste. Državna volilna komisija bo morala nato do 9. maja določiti seznam tistih, ki jih bo potrdila, dan pozneje bo ta tudi javno objavljen. Sodelavec Inštituta za politični menedžment dr. Alem Maksuti meni, da bodo prihodnji meseci pri nas še zanimivi, a o zmagovalni formuli težko govori.

"Običajno je rezultat evropskih volitev odvisen od več dejavnikov, ki se nanašajo tudi na notranjepolitične teme in razmer v državi. Glede na to, da ni dolgo od parlamentarnih volitev in je koalicija takšna, kot je, bi lahko bile opozicijske stranke uspešnejše," pojasnjuje dr. Maksuti. Ocenjuje, da bi lahko prišlo do spopada prepoznavnih obrazov, ki so že dalj časa na evropskem parketu. "Ker bomo imeli že četrtič evropske volitve, se nekako že četrtič formirajo. Nosilci kandidatnih list v posameznih strankah so bili že večkrat izvoljeni v Evropski parlamenta. V tem smislu bo tekma verjetno nekoliko personalizirana."

Kot poudarja dr. Maksuti, bodo odločale teme, ki bodo v središču pozornosti. "Mislim, da bo obstajala neka splošna delitev na tiste, ki se zavzemajo ali za eno ali za drugo obliko evropske ureditve."

Na ravni vse Evropske unije se vrstijo dejavnosti, ki želijo spodbuditi k dvigu volilne udeležbe.

Evropski parlament
Evropski parlament © EU

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...