Ljubljana, sobota, 25. maj 2019, 01:43

Spokorno bogoslužje: Spolna zloraba je eno največjih ponižanj človeka

Ena od žrtev spolne zlorabe
Foto © Vatican news

Pred sklepom srečanja o zaščiti otrok in mladoletnih v Vatikanu so v soboto zvečer pripravili spokorno bogoslužje, med katerim je pričevala ena od žrtev spolnih zlorab. Papež pa je uvodoma molil, naj jim Bog usmiljenja podeli milost govoriti resnico in modrost, da bi razumeli, kjer so pogrešili.

Moški iz Latinske Amerike je pričeval, da je zloraba eno največjih ponižanj, ki jih človek lahko doživi. Z udeleženci srečanja je podelil osamljenost, na katero so obsojene žrtve, ki ne da bi to hoteli živijo dvojno življenje: eno vsebuje zlorabe, drugo pa se želi vrniti v čas preden so se dogajale. »Rad bi, da bi napadalci lahko doumeli, da v žrtvah ustvarjajo to razcepljenost, ki traja vse življenje.«

V spraševanje vesti je papež zbrane uvedel z naslednjimi besedami: »Vprašati se moramo, katera konkretna dejanja je treba narediti v krajevnih Cerkvah, pri članih škofovskih konferenc in v nas samih. To pa od nas zahteva, da iskreno pogledamo na situacijo v naših deželah«, je dejal Frančišek.

Predsednik škofovske konference iz Gane pa je v nagovoru opozoril na izdano zaupanje, ki jim je bilo kot škofom izkazano in zbrane obenem povabil, naj pogledajo, kaj lahko od sedaj naprej storijo drugače.

Zelo močno pa je bilo tudi zadnje sobotno predavanje dolgoletne mehiške novinarke, ki je spremljala zadnjih pet papežev. Škofom je dejala, da smo novinarji na njihovi strani in jih povabila, naj novic ne skrivajo, razen, če želijo zlorabe prikriti ter da naj žrtve postavijo na prvo mesto.

Mehiška novinarka Valentina Alazraki
Mehiška novinarka Valentina Alazraki

Ne spreglejte: