Ljubljana, četrtek, 25. april 2019, 06:01

Bo 70 tisoč imetnikov certifikatov ostalo brez vsega?

V času privatizacije smo vsi polnoletni državljani dobili certifikate, s katerimi smo lahko prosto razpolagali. Nekateri so se odločili za sodelovanje pri notranjem odkupu podjetja, v katerem so bili zaposleni oni ali njihovi družinski člani, drugi so jih vložili v pooblaščene investicijske družbe in mnogi ostali brez vsega ali z drobižem v rokah, tretji niso storili ničesar.


»Kjer je treba zajeziti zlo, mora nekdo ljubiti preko meja«

Naša identiteta se oblikuje s tem, kar smo prejeli od drugih, je pri današnji avdienci dejal papež Frančišek. Razlagal je namreč vrstico iz molitve Oče naš, ki pravi: ’Kakor mi odpuščamo svojim dolžnikom’.


Šrilanška Karitas: Prioriteta so sedaj osebe, na obnovo cerkva bomo mislili kasneje

Število žrtev terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki še vedno narašča, saj so poškodbam podlegli novi ranjeni. Policija je sporočila, da je umrlo 359 ljudi, še približno 400 poškodovanih ostaja v bolnišnicah. Medtem pa je slovensko zunanje ministrstvo že odsvetovalo vsa nenujna potovanja v to državo.


Na Šrilanki že 321 smrtnih žrtev – muslimani in Judi napad obsodili

Prve ugotovitve preiskave terorističnih napadov na velikonočno nedeljo na Šrilanki kažejo, da so bili maščevanje za napade na mošeje v novozelandskem Christchurchu. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Danes na Šrilanki veljajo izredne razmere, žrtev pa se spominjajo z dnevom žalovanja. Muslimanske, judovske in krščanske skupnosti po svetu so napad ostro obsodile.


Papež po napadu na cerkve in hotele na Šrilanki pozval obsodbi in pomoči

Papež Frančišek je tudi danes nagovoril romarje, ki so se opoldne zbrali na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Po opoldanski molitvi velikonočnega časa "Raduj se kraljica nebeška" in blagoslovu, je znova izrazil svojo žalost zaradi včerajšnjih atentatov na Šrilanki in vse povabil tako k skupni molitvi kot tudi k obsodbi tako krutih in nesmiselnih dejanj in h konkretni pomoči številnim prizadetim. Svojo posebno bližino je izrekel tamkajšnjemu kardinalu s sedežem v Kolumbu.


Kristusovo vstajenje je začetek novega življenja za vsakega človeka

Dragi bratje in sestre, blagoslovljeno veliko noč! Danes Cerkev obnavlja oznanilo prvih učencev: Jezus je vstal! In od ust do ust ter od srca do srca odmeva povabilo k hvalnici: Aleluja! Aleluja! Na jutro velike noči, ki je večna mladost Cerkve in vsega človeštva.


Kateri kamen moram odvaliti?

Življenje se ne konča v grobu. Ne smemo pokopati upanja. K temu je papež pozval pri sinočnji velikonočni vigiliji. Med bogoslužjem je podelil zakramente uvajanja osmim osebam iz Italije, Albanije, Ekvadorja, Indonezije in Peruja.


Velikonočna voščila škofov ordinarijev

Slovenski škofje ordinariji so na svoje vernike naslovili velikonočne poslanice in jim voščili za praznik Gospodovega vstajenja. V središče so postavili odlomek iz Janezovega evangelija o Mariji Magdaleni, ki je našla prazen grob, enako tudi Simon Peter in drugi učenec. Presenečenje, strah, negotovost, iskanje … Šele srečanje z Vstalim prebudi v njih vero.


VIDEO: "Vstal sem in sem še naprej z vami!”

V imenu Slovenske škofovske konference je velikonočno poslanico slovenskih škofov izrekel njen podpredsednik in mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Žrtve se pogosto ne prepoznajo kot žrtve

V središču velikega petka je Kristus na križu. Če smo včeraj spremljali Jezusa v dvorano zadnje večerje, smo danes povabljeni z njim na Kalvarijo. To je dan strogega posta in pokore; edini dan v letu, ko ni maše, ampak poseben obred velikega petka. Papež Frančišek se bo obredov velikega petka udeležil popoldne ob 17. uri v vatikanski baziliki. Zvečer ob 21.15 pa bo že tradicionalno vodil križev pot v rimskem Koloseju. Premišljevanja je tokrat napisala s. Eugenia Bonetti, ki pomaga žrtvam trgovine z ljudmi.


Novejše novice | Starejše novice