Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Lojze Grozde (foto: ARO)
Lojze Grozde

Obhajamo obletnico najdenja bl. Alojzija Grozdeta

Cerkev na Slovenskem | 23.02.2019, 00:05 Petra Stopar

Na današnji dan, 23. februarja, mineva 76 let od najdenja trupla blaženega mučenca Alojzija Grozdeta v dolini Vejeršce pod gradom na Mirni. V čast blaženemu bo ob 18. uri v farni cerkvi na Mirni sveta maša. V nedeljo novomeška škofija vabi na prvi pohod po poti blaženega Alojzija Grozdeta in mučencev Mirnske doline.

Kot je zapisal mirnski župnik Robert Hladnik, smo vabljeni, da čez dan obiščemo kraj Grozdetove mučeniške smrti in najdenja. V molitvi pa se spomnimo tudi tistih otrok, ki so ga našli in vseh, ki so truplo odpeljali do Šentruperta in ga tam pokopali.

Ob 17.30 bo molitev križevega pota in ob 18.00 sv. maša v cerkvi. S tem se bomo po Hladnikovih besedah pridružili tudi papeževi želji – moliti za mir. Po maši bodo še litanije bl. Alojzija in blagoslov z mučenčevimi relikvijami ter počastitev le teh.

Jutri, 24. 2., škofija vabi na pohod od Mirne do Šentruperta, ki se bo začel po sveti maši ob 10.30, pod župnijsko cerkvijo Sv. Janeza Krstnika na Mirni. Pot bo romarje vodila čez tri spominske postaje, ki so pomembne za razumevanje hudega medvojnega trpljenja in mučeniških smrti nekaterih junaških osebnosti, ki so se, tako ali drugače, zoperstavile revolucionarnemu terorju na območju Mirnske doline med letoma 1942 in 1943.

Prva postaja bo križ v dolini Vejeršce pri Mirni, prizorišče Grozdetove smrti, naslednja bo cerkev Sv. Frančiška Ksaverija na Veseli Gori, kjer vstajenja čakajo župnik Franc Nahtigal, kaplan Franc Cvar in bogoslovec Janez Hočevar, nazadnje pa se bodo na pokopališču v Šentrupertu spomnili še pobitih desetih članov Mavsarjeve družine.

Pot je lahka, pretežno asfaltna in dolga približno 13 km. Pohod se začne in konča na Mirni in bo skupaj trajal predvidoma do štiri ure, so sporočili s škofije Novo mesto.

Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...