Ljubljana, ponedeljek, 19. avgust 2019, 16:52

V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


AVDIO: Škof Štumpf v Beltincih o soncu prijateljstva

Slovesne svete maše ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se je danes v Beltincih udeležilo več kot 6000 ljudi. Kot je pri sveti maši poudaril soboški škof Peter Štumpf, so dobri sosedje in dobri prijatelji velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. »Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in tista ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa si nismo dobri sosedje in prijatelji,« je dvakrat ponovil v pridigi.


Marijino vnebovzetje je praznik upanja

Katoliška Cerkev danes obhaja praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in tudi dela prost dan. V večjih Marijinih svetiščih so maševali škofje. Molitvene ure in svete maše so potekale že na predvečer praznika. V ljubljanski nadškofiji je ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar sinoči daroval slovesno mašo v cerkvi Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem gradu, pomožni škof Anton Jamnik pa v cerkvi Marije Vnebovzete na Primskovem pri Kranju. Tam je po maši sledila tudi procesija s kipom Matere Božje.


Napadi zveri: KGZS opozarja na drugorazrednost prebivalcev podeželja

V Podkraju nad Ajdovščino je sinoči prišlo do novega napada zveri na človeka. Na gozdni cesti je medvedka z mladičem napadla lovca, ki je, predenj jo je uspel odgnati, utrpel ugriz v nogo in poškodbe s kremplji. Po zdravniški pomoči na urgenci se zdaj nahaja v domači oskrbi.


Nadškof Stres: Stota obletnica priključitve Prekmurja je zgodovinska priložnost

Komisija Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci se z veseljem, ponosom in hvaležnostjo pridružuje praznovanju stoletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. To je vseslovenski dogodek, ki ni omejen samo na Prekmurje, temveč ima velik pomen za zgodovino vsega slovenskega naroda, poudarja predsednik komisije nadškof Anton Stres.


Mladi v Cerkvi: Ne želimo biti samo za dekoracijo v procesijah

Danes je mednarodni dan mladih, ki letos v ospredje postavlja njihovo izobraževanje. To je v Sloveniji dostopno in kakovostno. Vprašanje pa je, ali lahko mladi to znanje tudi unovčijo? Kaj pa v Cerkvi?


Luč vere ohranjajmo živo z molitvijo in z zajemanjem iz Božje besede

Kljub opoldanski vročini se je pri rednem nedeljskem srečanju s papežem Frančiškom na Trgu svetega Petra v Vatikanu znova zbralo precejšnje število romarjev. Prisluhnili so njegovemu očetovskemu povabilu k skrbni, skorajda praznično razpoloženi pripravi na dokončno srečanje z Gospodom. Kot je poudaril, na tem svetu nihče nima stalnega bivališča, ampak iščemo prihodnjega. Na poti tja nam sveti luč vere, a potrebuje nenehno dodajanje goriva. To se dogaja, ko se naše srce srečuje z Jezusovim srcem v molitvi in v poslušanju njegove besede. Ob tem je sveti oče znova svetoval, naj imamo vedno pri sebi evangelij in naj pogosto segamo po njem.


Kaj je veleposlanik Tomaž Kunstelj ob slovesu podaril papežu?

Zdaj že nekdanji veleposlanik pri Svetem sedežu Tomaž Kunstelj je med največje dosežke svojega mandata uvrstil razstavo Plečnikovih del v vatikanskih muzejih. Izziv morebitnega papeževega obiska v Sloveniji pa prepušča svojemu nasledniku Jakobu Štunfu, ki je funkcijo nastopil minuli teden. Kunstelj je o svojem delu veleposlanika v Vatikanu spregovoril za oddajo Iz življenja vesoljne Cerkve.


Papež: Evropo je treba rešiti!

»Evropo je treba rešiti. Ne sme se dopustiti, da bi razpadla,« je papež Frančišek poudaril v intervjuju za italijanski dnevnik La Stampa oz. njegov spletni portal Vatican Insider. O predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen je dejal, da bi ji lahko uspelo oživiti moč, ki so jo izžarevali ustanovni očetje Evropske unije. Ženske imajo sposobnost združevanja, je dejal.


Naša roka, ki drugim pomaga, da vstanejo, je Jezusova roka.

Papež Frančišek je imel danes že 280.to splošno avdienco. Pri katehezi je nadaljeval razlago Apostolskih del. Komentiral je odlomek, ki govori o tem, kako je Peter v Jezusovem imenu ozdravil hromega. »Naša roka, ki drugim pomaga, da vstanejo, je Jezusova roka,« je dejal papež in spodbudil, naj razmislimo, s čim lahko druge obogatimo.


Novejše novice | Starejše novice