Ljubljana, nedelja, 25. avgust 2019, 17:40

Papež Frančišek zaskrbljen zaradi požarov v amazonskem pragozdu

Jasen in zelo vroč poletni dan v Rimu množici romarjev ni preprečil prisotnost na Trgu sv. Petra v Vatikanu. Prisluhnili so opoldanskemu nagovoru papeža Frančiška, v katerem je pojasnil osrednji pomen današnjega evangeljskega odlomka, v katerem Jezus na vprašanje: »Ali je malo teh, ki se bodo rešili?« (Lk 13,23) ne odgovarja s številom, saj to ni omejeno. Jezus v svojem odgovoru usmeri pozornost na to, da je treba izkoristiti sedanji trenutek in že zdaj delati dobro ter tako zavzeto stopati skozi ozka vrata. Papež je po molitvi izrazil zaskrbljen zaradi požarov v amazonskem pragozdu.


AVDIO: Vsak volk, ki pogleda čez mejo, pade

Zaradi neizvajanja rednega odstrela napadi zveri niso samo težava na Notranjskem in Kočevskem. Svojevrsten problem in izrazitejšo škodo na kmetijskih zemljiščih in rejnih živalih povzročajo tudi volkovi na Severnem Primorskem in Gorenjskem, kjer jih približno 15 let nazaj tam še ni bilo. Danes se po ugotovitvah kmetov na Cerkljanskem gibljeta dva tropa.


Papež: Hinavščina najhujši sovražnik Cerkve

»Koliko ljudi reče, da so blizu Cerkvi, prijatelji duhovnikov ali škofov, pa v resnici zasledujejo samo lastne interese? To je hinavščina, ki uničuje Cerkev,« je bil jasen papež Frančišek med splošno avdienco.


Pritožba kardinala Pella zavrnjena

Pritožba kardinala Georgea Pella je bila zavrnjena. Vrhovno sodišče v zvezni državi Viktorija v Avstraliji je odločilo, da bo moral nadaljevati s prestajanjem šestletne zaporne kazni, potem ko je bil obsojen spolnih napadov na mladoletna dečka.


AVDIO: Če Nemčija kihne ...

Če Nemčija kihne, se lahko hitro prehladi tudi ostali del Evropske unije. Na to opozarja ekonomist dr. Matej Lahovnik. Kot dodaja, utegnejo biti na udaru predvsem gospodarstva, ki so zelo odvisna od dogajanja v tej državi. Med njimi je Slovenija, ki se mora pripraviti na morebitno novo krizo. Razmere v svetu se namreč slabšajo, a so po besedah dr. Lahovnika za zdaj obvladljive.


AVDIO: Začenja se akcija Za srce Afrike

Za srce Afrike, avgustovska dobrodelna akcija Slovenske Karitas, se je spet začela. V trinajstih letih so misijonarji in domačini z zbranimi sredstvi obnovili in opremili 7 šol in vrtec, 5 zdravstvenih centrov in 3 porodnišnice, vzpostavili 11 večjih vodnjakov ter pomagaali 250.000 ljudem v srcu Afrike.


Blagoslov novega opata p. Maksimilijana velik praznik za Cerkev v Sloveniji

Generalni cistercijanski opat p. Mauro Giuseppe Lepori je včeraj v baziliki Žalostne Matere Božje v Stični blagoslovil novega opata p. Maksimilijana Fileja. Slovesno somaševanje škofov, opatov in drugih duhovnikov je vodil ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V pridigi mu je zaželel, da bi v vsakem trenutku služenja v Stični doživljal bližino Božje Matere.


V Stični slovesno ob umestitvi novega opata

Marsikje po Sloveniji imajo danes žegnanje, posebej slovesno je pri cistercijanih v Stični, a z drugačnim razlogom. Ob 15. uri bo sveta maša, pri kateri bo blagoslov prejel novi stiški opat pater Maksimiljan File. Somaševanje v stiški baziliki bo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore.


AVDIO: Škof Štumpf v Beltincih o soncu prijateljstva

Slovesne svete maše ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se je danes v Beltincih udeležilo več kot 6000 ljudi. Kot je pri sveti maši poudaril soboški škof Peter Štumpf, so dobri sosedje in dobri prijatelji velik dar za Cerkev in blagor naših narodov. »Če bi se sonce tega prijateljstva kdaj hotelo zmračiti, potem naj raje prej izgine tisti dan in tista ura, kot pa da se to zgodi. Bolje je, da nas ni, kot pa da smo, pa si nismo dobri sosedje in prijatelji,« je dvakrat ponovil v pridigi.


Marijino vnebovzetje je praznik upanja

Katoliška Cerkev danes obhaja praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren, ki je največji cerkveni Marijin praznik in tudi dela prost dan. V večjih Marijinih svetiščih so maševali škofje. Molitvene ure in svete maše so potekale že na predvečer praznika. V ljubljanski nadškofiji je ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar sinoči daroval slovesno mašo v cerkvi Marije Zvezde v Novi Štifti pri Gornjem gradu, pomožni škof Anton Jamnik pa v cerkvi Marije Vnebovzete na Primskovem pri Kranju. Tam je po maši sledila tudi procesija s kipom Matere Božje.


Novejše novice | Starejše novice