Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 12:24

Guaidojevi predstavniki v Vatikanu

Juan Guaido
Foto © Vatican insider

Predsednik venezuelske narodne skupščine Juan Guaido je do sedaj dobil polno podporo večine evropskih držav. Poleg Slovenije je izjema tudi Italija. Včeraj so Guaidojevi predstavniki obiskali Vatikan in se srečali z italijanskim političnim vrhom. Katoliška Cerkev v Venezueli pa je v nedeljo po vsej državi organizirala molitev za mir in spravo.

Medtem ko so po venezuelskih cerkvah v nedeljo pripravili molitve za mir in spravo, je na desetine zdravnikov protestiralo na meji z državo in zahtevalo dostop do zdravil. Guaido naj bi danes mednarodno skupnost znova pozval, naj omogoči dostop človekoljubne pomoči v državo, Maduro je narod pozval, naj se temu upre, Moskva pa naj bi v Združenih narodih predstavila predlog rešitve za Venezuelo.

V teh kritičnih trenutkih za državo, ki jo je dosedanja oblast spravila do humanitarne katastrofe, so predstavniki Guaidojeve narodne skupščine obiskali Vatikan. V pogovoru s predstavnikom tamkajšnjega državnega tajništva so dobili zagotovilo, da je papež blizu trpečemu venezuelskemu narodu, izrazili pa so tudi željo, naj čim prej pride do mirne in pravične rešitve, ki bo spoštovala človekove pravice in se bo izognila prelivanju krvi.

Predstavniki Guaidoja so se zatem srečali še s člani italijanske vlade, predsednik narodne skupščine pa je Italijanom napisal pismo, v katerem izraža svoje obžalovanje, ker ga vlada v Rimu še ni priznala, ker ni zavzela jasnega stališča proti diktatorju Maduru, ker ni zahtevala svobodnih volitev pod nadzorom mednarodne skupnosti in se zavzela za prihod človekoljubne pomoči.

Ne spreglejte: