Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Kuhajmo s s. Nikolino tudi med podcasti

Oddaje | 14.01.2019, 15:21 Matjaž Merljak

Sestra Nikolina bo gostja Svetovalnice tudi v letu 2019. Dvakrat na mesec ji boste lahko zastavljali vaša kuharska vprašanja. Na naši spletni strani ohranjamo arhiv vseh dosedanjih rubirk in oddaj s sestro Nikolino, dodajmo pa možnost naročanja na podcaste.

V današnji oddaji, ki je živo potekala z Brezij, kjer sestra Nikolina Rop, šolska sestra svetega Frančiška Kristusa kralja opravlja svoje poslanstvo, se jo spraševali: kako narediti pecivo iz listnatega testa, kako pripraviti kuhane štruklje, o pretakanju jabolčnega kisa, o testu za ajdov kruh, zakaj se kruh drobi, o pripravi snežnih kep in testa za zavitek.

Sestra Nikolina je povedala, da iz listnatega testa lahko hitro pripravimo sladko ali slano pecivo, malo več časa pa zahteva priprava kremnih rezin. V prvem primeru testo razvaljamo in narežemo na palčke ali kvadratke, nadevamo z makovim ali orehovim nadevom, prepognemo ter spečemo v 15-ih minutah. Lahko pa samo namažemo z jajcem in potresemo z mandlji, lešniki, sezamom, soljo.

Pri štrukljih vlažno krpo ožmemo in potresemo z drobtinami. Na to naložimo testo. Pomembno je, da vanj damo jajce, sicer se rado prime serviete ali alu-folije. Zavijemo ohlapno, da se lahko štrukelj nakuha ter dobro zapremo z vseh strani. Kuhamo lahko v vodi ali nad soparo.

Poslušalcu, ki je vprašal, zakaj se kruh drobi, je odgovorila, naj poskrbi, da bo v testu dovolj tekočine. Če bo dodal ajdovo moko, jo je treba popariti. Pri izdelavi snežnih kep pa potrebujemo dve žlici. Tisto, s katero zajemamo, je treba pomakati v vrelo mleko.

Arhiv kuharskih rubrik in oddaj s sestro Nikolino najdete na spletu, v novem avdio arhivu pa se lahko naročite na podcast sestrinih odgovorov. To pomeni, da vam ni treba čakati, kdaj bo sestra gostja oddaje Svetovalnica, ampak boste v vaš podcast program prejeli sveže posnetke njenih odgovorov takrat, ko jo bomo gostili.

Oddaje, Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...