Ljubljana, sreda, 21. avgust 2019, 23:13

Naš gost: Jože Javornik

0:00
0:00
Jože Javornik
Foto © Jure Sešek

"Vedno sem iskal nove izzive, nove projekte, si postavljal nove cilje."

V tokratni oddaji „Naš gost“ smo gostili Jožeta Javornika, športnega delavca, ki je v svetu smučarskih skokov deloval več kot sedemdeset let. Med drugim je prejel tudi najvišje priznanje za delo v športu pri nas. Bloudkov nagrajenec pravi: „Sedemdeset let mojega delovanje v SK Kranj je bogata doba uspehov. Po eni strani je doba, ki je, gledano nazaj, hitro minila, bogate izkušnje pa bi lahko napolnile zajeten spisek dogajanj v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji.“ In res, ob obletnici je izdal debelo knjigo spominov, uspehov, pogledov v minulo dobo.

Jože Javornik se je vse življenje ukvarjal s športom, v glavnem s smučarskimi skoki. Nenehno je bil in je še vedno v stiku z mladimi, živi pestro, hitro in dogodkov polno življenje. „Vedno sem iskal nove izzive, nove projekte, si postavljal nove cilje. Večinoma sem jih dosegel in v njih uspel.“

Lepe so besede, ki so jih o našem sogovorniku izrekli njegovo sopotniki. Predsednik Zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri SZS je v predgovor knjigi jubilanta zapisal: „Jože Javornik je meni in moji generaciji vzor in ideal kako živeti osmišljeno. Kako živeti z vedrino in optimizmom, kako se prebijati skozi življenje z vztrajnostjo in delavnostjo, s požrtvovalnostjo in odpovedmi. In hkrati s sočutjem do mlajših, biti njim v oporo in pomoč. S svojim delom, nesebičnostjo in plemenitostjo ni prebudil naklonjenosti in optimizma, blagosti in športnega duha le v nas, njegovih sodelavcih, temveč v vseh ljudeh, ki so jim skoki in poleti na smučeh pri srcu.“

Jože Javornik
Jože Javornik

V pogovoru za našo oddajo se je spominjal začetkov kluba, ki mu je ostal zvest, se zahvalil soprogi, ki je bila vsa leta tudi njegova najtesnejša sodelavka in osvetlil tudi spomine, ki niso neposredno povezani s smučarskim skakanjem. Povejmo, da je gospod Javornik tudi Prijatelj Radia Ognjišče z eno najnižjih zaporednih številk. Torej smo „prijatelji“ že vrsto let. V veselje nam je!

Jože Javornik
Jože Javornik

Med posebnimi spomini našega gosta je tudi dogodek iz rane mladosti, ko ga je v Planici legendarni Janez Polda učil prave tehnike pri doskoku, pokazal mu je kako doskočiti v telemark. Nekaj let pozneje pa ga je na „Gorenjski olimpiadi“ celo premagal. No, podatek, da so Poldi predolg skok in dotik tal z rokami šteli kot neveljaven, pustimo ob strani. Spomin je gotovo enkraten.

Ne spreglejte: