Ljubljana, sreda, 16. januar 2019, 09:23

Pred spanjem copate porinite globoko pod posteljo

»Sol in luč« je nova oddaja na Radiu Ognjišče, ki skuša buditi duha in lepšati okolje in naša življenja. Tokrat objavljamo govor Denzla Washingtona.


Avdio arhiv Radia Ognjišče: Če ste kaj zamudili, niste zamudili

V tokratni Svetovalnici smo pogledali v ustvarjanje tistega, kar lahko pride do vas z neposrednim klikom in pomočjo računalnika. O naših radijskih arhivih smo govorili s tehnikoma Izidorjem Ščekom in Andrejem Jermanom.


Podobe Boga: bojevnik in gospodar, predvsem pa oče in Ljubezen

Ali si Boga predstavljamo kot starčka s sivo brado, s kazalcem, ki zbuja slabo vest, ali kot usmiljenega očeta, ljubezen? O tem, da Bog ne spada v kontekst naše realnosti, ki jo skušamo dojeti s pomočjo čustev in razuma, smo govorili v januarskih Globinah. Z nami je bil jezuit p. dr. Ivan Platovnjak.


Poslanci SDS, LMŠ, NSi in SMC o aktualnih političnih zadevah

Je realno pričakovati zdravstveno reformo, so apetiti javnega sektorja glede na gospodarsko rast preveliki, se kadruje strokovno ali politično in kakšna bo nova volilna zakonodaja, so zgolj nekatera vprašanja, ki smo jih zastavili poslancem državnega zbora. V »Pogovoru o« smo gostili predstavnike koalicije in opozicije.


Kako ste lahko zgolj ’v redu’?

V oddaji Sol in luč iščemo smisel življenja, da nahranimo življenje, da najdemo moč upanja, ter da bomo v skupnosti lahko bivali svobodni in srečni. Tako v njej objavljamo tudi spodbudne besede nekaterih znanih motivatorjev.


Valentin Vodnik, ob 200. obletnici smrti

Mineva natanko 200 let od smrti preroditelja, pesnika, pisca šolskih knjig, prevajalca, slovničarja, urednika, górnika in duhovnika Valentina Vodnika. Bil je nekakšen most med polihostorsko dobo in razsvetljenstvom. Njegovi mentorji so bili Pohlin, Linhart in Zois. V jezikoslovju je bil predhodnik Kopitarja, v pesništvu Prešerna. V svojem času je storil vse, da bi slovenščina pridobila na veljavi in da bi bila dostopna čim širšemu krogu bralcev. To dokazuje njegova bogata zapuščina od pesmi, pratike in prvega časopisa v slovenščini do zgodovinskih zapisov, šolskih knjig, osnutkov pridig in prevodov.


Gostečnik: Oče in mama sta odsev brezpogojne božje ljubezni

V oddaji Za življenje smo spregovorili o tem, kako Boga doživljamo in kako si ga predstavljamo. Podoba Boga se ponavadi oblikuje v zgodnjem otroštvu v družini.


V spomin: Andrej Capuder, Angela Tomanič in Alojz Rebula

V preteklem letu se je s tega sveta poslovilo kar nekaj znanih osebnosti, ki so pustile svoj pečat pri slovenskem narodu. Nekaj misli v spomin na Andreja Capudra, Angelo Tomanič in Alojza Rebulo sta za revijo Prijatelji Radia Ognjišče zapisala Mateja Subotičanec in Tone Gorjup.


Andrej Perko: Če otrok postaja nevaren sebi, je treba postaviti zid, ne plot

Učitelji in starši na lastni koži že lahko občutijo pasti preveč permisivne vzgoje. Zakaj ta ni obrodila sadov, je v rubriki Iz Betanije spregovoril Andrej Perko.


Ko se ozrem nazaj, bi zgodbo ponovila

Prim. dr. Mojca Senčar, dr. med, specialistka anestezistka v pokoju, je požrtvovalna zagovornica bolnikov, po dolgoletnem vodenju je danes častna predsednica Združenja Europa Donna, pogumna borka v boju proti raku, in močan zgled vsakodnevne odločitve za življenje. Za predano, strokovno, človekoljubno delo je pred štirimi leti prejela državno odlikovanje Medaljo za hrabrost, ter bila zaradi svojih zaslug, poguma in predanosti na področju preventive v boju proti raku dojk že pred več kot desetletjem izbrana za Slovenko leta.


Novejše novice | Starejše novice