Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:58

Hudomušno koledniške Katice: Če ne boste nič daroval, bomo vam pa vse fante »ukral«!

Katice
Foto © Rok Mihevc

"Da bi dolgo živeli, vsi zdravi, veseli, da bi vsako nesrečo prenesli skoz srečo."

Na Radiu Ognjišče smo pred tretjim svetim večerom gostili žensko vokalno skupino Katice iz Ljubljane, ki jih druži navdušenje nad pestrostjo slovenske ljudske pesmi in želja po iskanju novih poti. Izvajale so slovenske zimske kolednice od Miklavža do Svečnice.

Katice skupaj prepevajo že 27 let, trenutno pa je v sestavi 12 pevk: Petra, Tanja, Barbara, Nataša, Vesna, Darinka, Marjana, Branka, Jasna, Naja, Alenka in Anja. So zelo posebne in raznolike žene, nekdanje folklornice, zdaj pa pevke in predvsem prijateljice, ki rade uživajo v dobri glasbi.

So drugačne in stremijo k kakovosti. »Nismo zbor, niti ljudske pevke, ampak samo pevke. Ne pašemo v noben žanr glede na tehniko. Pojemo odprto in naravno. Trenira nas naša Petra, smo pa včasih kar trd oreh.« Veseli jih, da pesem tudi pri mladih še ni zamrla. »Sicer se ne poje tako kot v starih časih doma ali pod lipo, je pa veliko mladih glasbeno izobraženih in lahko rečemo, da je Slovenija še vedno dežela petja.«

Petra Trobec, umetniška vodja, je Katice prevzela pred leti, takrat pa, kot je povedala, neke posebne vizije ni imela. »In to zato, ker smo skupina, skupaj se dogovarjamo. Sem pa res jaz tista, ki ima zadnjo besedo in vse to lepo zapakiram, da sem tudi zadovoljna. Rade sodelujemo z drugimi zvrstmi glasbe in skupinami.«

Vokalna skupina Katice s koledniškimi pesmimi na Radiu Ognjišče
Vokalna skupina Katice s koledniškimi pesmimi na Radiu Ognjišče

Katice rušijo meje v glasbi, saj dokazujejo, da se da združevati staro z novim in tradicionalno s sodobnim. »Nismo nikoli drugačne, samo energija je druga in se nam nekaj novega zgodi.« Veliko so tudi že tekmovale in dosegle več nagrad, pravijo pa, da je bilo lepo povsod. »Najlepše je to, da kjerkoli smo bile, so bili ljudje navdušeni nad bogastvom ene male Slovenije. Ker te pesmi so res različne. Med Prekmurjem in Primorsko se zamenja izjemno veliko različnih tonalitet, besedil in narečij.« Svoje nastope pa bogatijo tudi z različnimi instrumenti, frulico, lončenim basom, glavniki, nunalco, zvončki in malo harmoniko.

In izzivi za naprej? »Da ne bi pozabile na besedilo od vaje do vaje, saj ta izziv postaja vedno težji,« hudomušno odgovarjajo Katice. Želijo pa si posneti še kakšno zgoščenko in sodelovati še s kom. Prav zaradi posebnega prijateljstva in povezanosti med njimi pa smo prepričani, da je pred njimi še bogata bera sodelovanja, koncertov in dogodkov.

Katice na koncertu koledniških pesmi v cerkvi v Stari Fužini
Katice na koncertu koledniških pesmi v cerkvi v Stari Fužini

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!