Ljubljana, sreda, 16. oktober 2019, 21:37

Roboti namesto hotelskega osebja? Se ne obnese!

Industrijski robot, Yaskawa Electric
Foto © yaskawa.eu.com

Vatikan konec februarja pripravlja mednarodno konferenco o učinkih umetne inteligence in robotov na človekovo življenje. Cerkev pri tem ne želi ponujati vnaprej izdelanih rešitev, ampak prispevati k razpravi.

Danes je umetna inteligenca del vsakega pametnega telefona, fotografiranje z njim vsebuje funkcijo prepoznavanja obrazov in predmetov. Veliko se na primer uporablja v zdravstvu in pri skrbi za starejše:

»Tak primer je recimo pametna ura, ki vključuje zaznavanje padcev, spremljanje gibanja starostnikov. To uro smo razvili do faze, da jo je mogoče celo kupiti. Pogovarjamo se z različnimi partnerji, kako bi to še širše tržili,« je pojasnil raziskovalec na Inštitutu Jožef Štefan Mitja Luštrek.

Seveda pa se lahko umetno inteligenco tudi zlorabi: »Kratkoročna nevarnost so avtonomna orožja – vojaška letala ali kaj podobnega. Sama izbirajo svoje tarče in jih napadajo. Za to je potrebna umetna inteligenca. Raziskovalci smo kar precej glasni pri zoperstavljanju temu.«

Roboti namesto hotelskega osebja?

Tudi v industriji človeka zamenjujejo roboti. Neka japonska veriga hotelov je leta 2015 postala znana po tem, da je večino svojega osebja zamenjala z roboti. A je letos, kot poroča agencija Asianews, že stopila korak nazaj. Androidi se namreč pogosto kvarijo, so dragi za vzdrževanje in razburjajo stranke. Ne znajo namreč odgovoriti na nepričakovana vprašanja, ustvarjajo dolge vrste na recepciji, če so mokri, se ustavijo in ne odnesejo kovčkov v sobo.

Dejstvo je, da ima nova tehnologija vrednost samo, če je usmerjena v pristen napredek človeštva. To bo tudi tema vatikanske konference.

Ne spreglejte: