Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:51

Oprostitev Bibijeve prvi korak k večji verski svobodi v Pakistanu

Asia Bibi
Foto © Vatican Insider

Papeška ustanova »Pomoč Cerkvi v stiski« po dokončni sodni oprostitvi pakistanske kristjanke Asie Bibi opozarja, da se medijski žarometi v zvezi s preganjani kristjani ne smejo ugasniti. V državi namreč sporni zakon o bogokletju, ki krši versko svobodo, ostaja. Zaradi njega je v zaporih skoraj 200 pakistanskih kristjanov, na svetu pa je preganjan vsak sedmi kristjan.

V Pakistanu je zakon o bogokletju pogosto zlorabljen, z njim se rešujejo prepiri in sovraštvo v vaseh in plemenskih skupnostih. Tako je bilo tudi v primeru Asie Bibi. Nedavno je bila sicer ustanovljena komisija, ki bo poskušala že pred sodnim postopkom izločevati lažne obtožbe zaradi bogokletja. Vendar zadeva ni tako preprosta. Musliman, ki pred obtožbami brani kristjana, je lahko v smrtni nevarnosti.

Po mnenju organizacije ’Pomoč Cerkvi v stiski’ je zato Bibijin primer šele začetek na poti k večji verski svobodi. Tako meni tudi Paul Bhatti, brat ministra Šabaza Bhattija, ki so ga skrajneži ubili leta 2011, ker se je postavil na stran Asie Bibi.

»Vsi kristjani, ki živijo pod pritiski in so mislili, da v tej državi ne bodo dobili pravice, sedaj z olajšanjem vidijo, da je to pravico mogoče doseči. Gre torej za začetek, ki nakazuje pomembno spremembo.«

Asia Bibi je imela srečo, da je prejemala veliko podporo na mednarodni, krajevni in sodni ravni. Ne smemo pa pozabiti, da je v pakistanskih zaporih po podatkih omenjene organizacije še 187 kristjanov.

Paul Bhatti meni, da tokrat ne bo prišlo do takšnega odziva skrajnežev kot ob prvi oprostilni sodbi konec oktobra lani. Ljudje so bili namreč prek televizijskih kanalov in pogovornih oddaj dobro obveščeni o tem, da je vrhovno sodišče odločilo pravilno. 300 oseb, ki je želelo organizirati proteste, pa je v zaporu.

Ne spreglejte: