Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Migranti v čolnu (foto: Radio Vatikan)
Migranti v čolnu

Papež molil za 117 žrtev v Sredozemskem morju

Svet | 20.01.2019, 12:47 Marjana Debevec

V Sredozemskem morju pred libijsko obalo je v petek potonil gumijasti čoln z migranti, pri čemer naj bi utonilo 117 ljudi, med njimi deset žensk in dva otroka. Skupnost sv. Egidija Evropo poziva, naj ukrepa takoj.

Predsednik agencije Haeshia za sodelovanje in razvoj duhovnik Mussie Zerai pa je mednarodno skupnost opozoril, naj ne pozabi, da migranti prihajajo zaradi nevzdržnih razmer v svojih deželah.

»Celotna evropska skupnost bi se morala usmeriti na jedro problema izvornih držav teh ljudi. Prizadevati bi si morala za boljše razmere zanje tudi v okoliških državah, da bi bilo otrokom dostopno šolanje, zdravstveno varstvo in vse, kar potrebujejo za življenje na teh območjih.

Treba pa bi bilo uvesti tudi programe za ponovno vključitev najbolj ranljivih oseb, ki so potrebne mednarodne zaščite. Zato je treba odpreti humanitarne koridorje, ki bodo ljudem omogočali varno in dostojno potovati, ne da bi s tem tvegali svoja življenja in morali plačevati tihotapcem«, je še povedal duhovnik Zerai.

Svojo bolečino zaradi smrti 117 ljudi v Sredozemskem morju je po opoldanski molitvi izrazil tudi papež Frančišek. "Iskali so boljšo prihodnost. Mogoče so bili žrtve tihotapcev z ljudmi. Molimo zanje in za tiste, ki nosijo odgovornost tega, kar se je zgodilo."

Sveti oče je izrazil duhovno bližino tudi vsem žrtvam četrtkovega terorističnega napada v policijski šolo v Kolumbiji in njihovim družinam.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...