Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:47

V Franciji in ZDA več deset tisoč pohodnikov za življenje

Pohod za življenje v Parizu
Foto © Franci Pečnik

V Franciji je danes potekal 13. pohod za življenje. Papež Frančišek je udeležence v pismu opogumil k pričevanju za človeško dostojanstvo in življenje kot neodtujljivi pravici. Prepričan je namreč, da se vse zlo, ki deluje v svetu, lahko povzame v zaničevanje življenja. Tokratni pohod za življenje pa je še posebej pomenljiv, saj želi politika v Franciji brez javne razprave spremeniti zakon o bioetiki. Napovedane so novosti na področju umetne oploditve, popolna liberalizacija raziskav na zarodkih, uvedba evtanazije in komercializacija ženskega telesa.

Namen pohoda za življenje je bil javno dvigniti zavest o vprašanju splava. Udeležil se ga je tudi predstavnik Zavoda Živim Franci Pečnik. »Vsako leto se januarja v Parizu zbere med 30 in 50.000 pohodnikov, ki zahtevajo bolj humano družbo. Tako je bilo tudi letos. Letošnji 13. pohod za življenje je še posebej sovpadal z namero po reviziji francoskih bioetičnih zakonov ter socialne krize, ki jo manifestirajo spontani protesti rumenih jopičev.

S pohodom za življenje so Francozi opozorili, da je bila razprava o bioetičnih in družbenih temah zavestno izključena iz javnosti. Cilj pohoda za življenje je spodbujanje novega modela družbe, kjer splav ne bo več obrobna tema, ampak bo zdravstvena politika sledila svojemu osnovnemu imenu “zdravju”, ter tako omogočila zmanjšanje 220.000 splavov, kolikor jih je bilo v Franciji opravljenih v letu 2017.«

Še posebej pa se je letošnji pohod osredotočal na pravico do ugovora vesti zdravstvenih delavcev, ki jo ogroža predlagana zakonodaja in izjave politikov. S pohodom za življenje so pozvali civilno družbo, zdravnike, raziskovalce, biologe, nosečnice, da uveljavijo svojo pravico do ugovora vesti.

Francozi so na pohodu za življenje ponovno potrdili svojo brezpogojno zavezanost k spoštovanju življenja, posebej sedaj, ko je postal splav preveč samoumeven.

Pohod za življenje v Parizu
Pohod za življenje v Parizu

POHOD TUDI V WASHINGTONU

V Washingtonu pa je že v petek, 18. 1., potekal tradicionalni letni pohod za življenje. Več 10 tisoč udeležencev je videonagovorom pozdravil predsednik ZDA Donald Trump. Njegovo sporočilo je bilo, da bo kot predsednik ZDA v skladu s svojimi pooblastili in zmožnostmi ščitil življenja nerojenih otrok.

v živo pa sta jih obiskala podpredsednik ZDA Mike Pence in druga dama Karen Pence.

Med pohodniki je bilo tudi letos veliko mladih iz katoliških in drugih verskih šol, glavni govornik Ben Shapiro pa je poudaril, da njihovi argumenti proti splavu ne slonijo le na veri, ampak na znanosti. Vsak splav je namreč po njegovih besedah nasilno dejanje.

Ne spreglejte: