Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Slovenska pomoč misijonu v Centralnoafriški republiki

Cerkev na Slovenskem | 19.01.2019, 15:30 Petra Stopar

Med različnimi misijonskimi deželami, ki jim Slovenci in Slovenke že šest let pomagamo preko Slovenske karitas, je tudi Centralnoafriška republika. V Safi je s pomočjo sredstev, zbranih v vsakoletni akciji »Za srce Afrike«, Karitas pomagala zgraditi in opremiti dodatne prostore zdravstvenega centra, podpira pa tudi nakupe hrane za podhranjene. Preko akcije »Z delom do dostojnega življenja« daje tudi možnost preživetja šestnajstim revnim družinam.

Minule dni sta se na terenskem obisku v Centralnoafriški republiki mudili predstavnica Slovenske karitas in misijonarka sestra Bogdana Kavčič. Pomoč misijonu v Safi je po besedah Jane Lampe prinesel pravi čudež za ljudi, ki so zelo revni in popolnoma odrezani od sveta, med otroki pa vlada velika podhranjenost.

Prav zato so sadovi akcij, kot je Z delom do dostojnega življenja, toliko vidnejši. »Mnogi otroci prej niso hodili v šolo, ker jim starši enostavno niso mogli plačati, zdaj pa imajo tako za šolo kot za hrano, si lahko kaj privoščijo za zdravilo, lahko popravijo hišo, kupili so si žival, ali kozo ali prašiča. Res vidimo, kakšno dostojanstvo jim to daje. Prvič v življenju oni tudi med seboj sodelujejo s sestrami usmiljenkami. To se mi zdi zelo lepo, saj sestre so prišle v misijon, kjer niso samo kristjani,« pojasnjuje Lampetova.

S. Bogdana Kavčič v zdravstvenem centru v Safi
S. Bogdana Kavčič v zdravstvenem centru v Safi © Slovenska karitas

Tako sestre med njih prinašajo tudi evangelij. S. Bogdana Kavčič, ki je v Centralnoafriški republiki delovala dve leti, pravi, da je ta država zelo revna v primerjavi s časi, ko je bila še francoska kolonija. Ni niti vse potrebne prometne infrastrukture. O pomenu darov iz Slovenije za akcijo Z delom do dostojnega življenja pa je dejala: »Ko sem videla, kako te družine, ki jih podpirajo družine iz Slovenije, napredujejo. Ne da bi postale bogate, a pridejo do dostojanstva. Delajo skupaj, so združene.« Sestra se zato iz srca zahvaljuje vsem darovalcem in darovalkam iz Slovenije, »ker podpirate naše sestre, ki so blizu ubogim«.

S pomočjo sredstev, zbranih v akciji Za srce Afrike namerava Karitas letos podpreti tudi gradnjo zunanje jedilnice v centru za podhranjene otroke, v zdravstvenem centru pa gradnjo varnostne ograje.

Vodja skupnosti sester usmiljenk v Safi, Jana Lampe in s. Bogdana Kavčič
Vodja skupnosti sester usmiljenk v Safi, Jana Lampe in s. Bogdana Kavčič © Slovenska karitas

Družine, podprte z akcijo Z delom do dostojnega življenja pri nošenju vode na misijon
Družine, podprte z akcijo Z delom do dostojnega življenja pri nošenju vode na misijon © Slovenska karitas

S. Bogdana Kavčič v centru za podhranjene otroke, Safa
S. Bogdana Kavčič v centru za podhranjene otroke, Safa © Slovenska karitas

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Cerkev po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...