Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Za Trumpom skoraj polovica mandata, njegovo vladanje daleč od konvencionalnega

Svet | 18.01.2019, 15:21

Še malo in minili bosta dve leti od prisege Donalda Trumpa za predsednika ZDA. Mnogi so pričakovali, da njegovo vladanje ne bo konvencionalno. Niso se motili. Na položaj je prišel v času okrevanja po krizi in pospešene rasti zaposlovanja. Gospodarstvu je dodatno pomagal z davčnimi olajšavami in odpravljanjem raznih regulacij, svetovna velesila ohranja rast. Trump v prvi polovici mandata prav tako ni zakuhal nobene nove vojne ali države vpletel v ostale oblike posredovanja na tujem. A to obdobje je bilo vseeno zelo pestro, med drugim so ga zaznamovali številni odstopi in menjave članov vlade.

Strokovnjak za geopolitiko Igor Kovač je že pred časom v pogovoru za naš radio omenil opazko, ki jo je slišal o Trumpu - da je treba razlikovati med njegovim oglašanjem na družbenem omrežju Twitter in delom njegove administracije. Ta je po Kovačevem mnenju predvsem v zunanji politiki nanizala vrsto uspehov. "Ali to pomeni, da bi jaz tudi napisal kakšen tvit v njegovem stilu? Absolutno ne. Njegov osebni stil mi ni všeč. Ali odobravam njegovo administracijo in ljudi v njej? Absolutno. O rezultatih te administracije ni nekih velikih pomislekov."

Ankete ob inavguraciji leta 2016 so kazale, da Trumpa podpira dobra polovica Američanov. Nekateri so mu želeli dati priložnost, naj se dokaže. Raziskave inštituta Rasmussen so od takrat vselej ugotavljale nekaj podobnega, a zadnja je od tega odstopila. Po njej ima Trump med volivci le 43 odstotkov podpore, nasprotuje mu jih 55 odstotkov.

Za prelomnico je poskrbela zmaga demokratov na vmesnih volitvah v predstavniški dom kongresa novembra lani. Trumpov spor z njimi, ki je povezan s sredstvi za zid na meji z Mehiko, je vodil v prekinitev financiranja vlade, ta je odpovedala pot delegacije na Svetovni gospodarski forum, ki bo prihodnji teden v Davosu v Švici. Temu primerno je ostra tudi retorika med Trumpom in predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Ta je voditelja svetovne velesile med drugim pozvala, naj preloži za 29. januar napovedani govor o položaju v državi, ker mu zaradi zaprtja vlade ne more zagotoviti varnosti. Trump jo je nato obvestil, da je zaradi istega razloga preložena njena ekskurzija v Bruselj, Egipt in Afganistan z vojaškim letalom, a na pot lahko odrine na lastne stroške s potniškim letalom redne linije. Vse kaže, da se bodo v ZDA v prihodnjih dveh letih ukvarjali predvsem sami s seboj. V večjem delu sveta to spremljajo z zaskrbljenostjo.

Svet
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...