Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 05:22

Si bo francoska vlada z javno razpravo povrnila zaupanje?

P. dr. Edvard Kovač v Parizu
Foto © Arhiv Društva Slovencev v Parizu

V Franciji se je začela dvomesečna javna razprava, s katero želi predsednik Emanuel Macron odgovoriti na zahteve rumenih jopičev. Ti že več tednov na ulicah nasprotujejo fiskalni in socialni politiki države, ki da vse več ljudi potiskata v revščino.

Francoski predsednik Macron je državljane v javnem pismu pozval, da sodelujejo v javni razpravi. Ta naj bi se osredotočala na 35 vprašanj, med njimi na kupno moč prebivalstva, davčno politiko, demokracijo, migracije in okolje. Poznavalec Francije p. Edvard Kovač pravi, da bo za Macrona največji izziv, »kako narediti to državo solidarno oziroma ohraniti socialni standard z nižjimi davki«.

Macron bo v prihodnjih tednih obiskal številne kraje po državi, kjer bo z lokalnimi oblastmi, gospodarstveniki in tudi prebivalci spregovoril o omenjenih temah. Rumeni jopiči so zadržani glede javne razprave, saj ne verjamejo, da bi lahko prinesla rezultate. »Ni več zaupanja v nacionalno vlado. Zopet se mora demokracija prenesti na lokalne skupnosti oziroma občine,« pravi p. Kovač.

Macron je v pismu državljanom poudaril, da se zagotovo ne bodo vsi strinjali z vsemi predlogi, razprava bi da bi lahko pripeljala do nekega družbenega dogovora.

Francoska vlada je doslej sprejela več ukrepov, da bi pomirila protestnike. Macron je med drugim napovedal tudi 10 milijard evrov vreden paket ukrepov, namenjenih olajšanju življenja upokojencev in slabo plačanih delavcev. To je število udeležencev demonstracij najprej sicer zmanjšalo, a se je njihovo število po novoletnih praznikih znova nekoliko povišalo.

Ne spreglejte: