Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:57

Kam gredo kovanci iz rimskega vodnjaka Trevi?

Rdeče obarvana fontana Trevi
Foto © Radio Vatikan

Rimska karitas bo prikrajšana za milijon in pol evrov oziroma 15 odstotkov svojega letnega proračuna. Trenutna rimska oblast, ki jo vodi levo populistično gibanje Petih zvezd, je namreč odločila, da ji z aprilom ne bo več dodeljevala kovancev iz vodnjaka Trevi, kar je bila praksa od leta 2001. Namenila jih bo podjetju, ki vzdržuje vodnjak, za socialne projekte in vzdrževanje kulturne dediščine. Rimska karitas je zaskrbljena.

V rimskem vodnjaku Trevi, kamor turisti mečejo kovance v upanju na uresničenje želja, se je lani nabralo za milijon in pol evrov. Zadnjih 17 let je pristojno podjetje občasno pobiralo kovance iz vodnjaka v vrečo in jih v prisotnosti mestne policije predalo predstavnikom Karitas. Slednji so jih naložili na banko in trikrat na leto poročali o zbrani vsoti. Karitas je denar porabila neposredno za revne, ljudske kuhinje, začasne nastanitve za brezdomce in revne družine. Dobrodelna organizacija je ob tem opozorila, da je v italijanski prestolnici najmanj 10 tisoč brezdomcev, med njimi je vse več mladih, začasnih

nastanitev zanje pa ima le 1600. Denar iz vodnjaka predstavlja 15 odstotkov njenih prihodkov. »Zaradi te novice smo zaskrbljeni,« je za Vatican News povedal direktor Rimske karitas, Benoni Ambarus, in izrazil upanje, da bodo vseeno prepoznani v socialnih projektih mestnih oblasti in da jim zaradi pomanjkanja denarja ne bo treba omejiti dejavnosti. Kovanci iz vodnjaka bodo sedaj romali na račun občinskega proračuna, kar pomeni, da se bo velik del izgubil v birokraciji, namesto da bi bil v celoti namenjen revnim kot pri Karitas. Kot je še opozoril italijanski katoliški dnevnik Avvenire, je odločitev v zvezi z vodnjakom Trevi le zadnje poglavje v zgodbi, ki se dogaja že nekaj časa. Italijanska država na različnih ravneh vse bolj odvzema tradicionalne privilegije in zahteva, da Cerkev plača svoj del, tudi na primer davke za cerkvene stavbe. V ozračju škandalov in splošnega nasprotovanja je tako tudi Cerkev v Italiji v skrbeh, da bo ostala brez javnega financiranja za svoje dejavnosti.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!