Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:18

Škofje iz Evrope, Amerike in Južne Afrike v Sveto deželo

Jeruzalem
Foto © Alen Salihović

Predstavniki škofovskih konferenc Evrope, Severne Amerike in Južne Afrike začenjajo tradicionalno po novoletno romanje v Sveto deželo. Tokrat bo njihovo srečanje potekalo pod geslom: Kristjani v Izraelu - izzivi in priložnosti. Sveti sedež omenjena srečanja pripravlja že 20 let, da bi podprl krščanske skupnosti v Sveti deželi in spodbudil solidarnost s strani krajevnih Cerkva.

Na romanju, ki bo potekalo od danes do prihodnjega četrtka, se bodo škofje iz Amerike, Evrope in Južne Afrike srečali z raznimi katoliškimi skupnostmi, pa tudi z Judi, muslimani, druzi, bahai in političnimi voditelji. Med njimi je tudi škof iz Grosseta v Italiji minorit Rodolfo Cetoloni, ki je v Sveti deželi prejel mašniško posvečenje. Povedal je, da bi radi iz prve roke izvedeli, v kakšnih okoliščinah tamkajšnji ljudje živijo.

»Poleg romanja in molitve zanje, želimo preko pogovorov ustvariti pritisk v domačih deželah, da bi se politiki zavzeli za spoštovanje človekovih pravic in verske svobode. Izpostavili pa bomo tudi težave, s katerimi se soočajo kristjani v Sveti deželi in načine, kako jim lahko pomagamo

Po vrnitvi v svoje škofije naj bi škofje spodbudili solidarnostne akcije, štipendije in druge oblike pomoči kristjanom v Sveti deželi.

Ne spreglejte: