Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Madura, ki je državo pahnil v skrajno revščino, bo danes znova zavzel predsedniški stolček

Svet | 10.01.2019, 13:29 Marjana Debevec

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo danes s slavnostno prisego začel svoj drugi predsedniški mandat, ki ga opozicija in Cerkev označujeta za nelegitimnega. Njegova država je čedalje bolj osamljena v mednarodnih odnosih, sooča pa se tudi s hudo gospodarsko in humanitarno krizo.

56-letni Maduro bo prisegel pred vrhovnim sodiščem in ne pred parlamentom, saj ima v njem večino opozicija. Parlament je njegov predsedniški mandat razglasil za nelegitimnega, prehodno vlado pa pozval, naj organizira demokratične volitve. Pri tem so ga podprle tudi ZDA in Evropska unija. Predstavniki držav Organizacije ameriških držav, ki prav tako ne priznavajo legitimnosti volitev, se bodo medtem danes sestali na izrednem zasedanju o Venezueli.

Madura namreč številni krivijo, da je s svojimi ukrepi državo pahnil v hudo gospodarsko krizo. Inflacija, ki je letos dosegla neverjetnih 1,3 milijona odstotkov, se bo po napovedih Mednarodnega denarnega sklada še močno povečala. Državo je zaradi revščine od leta 2015 zapustilo skoraj 2 milijona in pol ljudi, to število pa bi se lahko do konca leta celo podvojilo.

Predsednik venezuelske škofovske konference nadškof v Maracaibu msgr. José Luis Azuaje je poudaril, da bo potrebna celotna sprememba politike in političnih voditeljev. Tisti, ki so državo v zadnjih letih pahnili v skrajno revščino, gredo namreč naprej po isti poti in bodo narod pripeljali na rob brezna, je bil jasen nadškof Azuaje.

Med glavnimi problemi države je omenil veliko revščino, hiperinflacijo, povsem odprto korupcijo, na stotine političnih zapornikov, zatiranje staroselcev, povečano število bolnikov, ki nimajo zdravstvene oskrbe, ustrahovanje in porast nasilja. Samo v lanskem letu je bilo namreč ubitih več kot 20 tisoč ljudi. Zaradi vsega tega Venezuela doživlja največje izseljevanje v svoji zgodovini.

Nekateri prebivalci Venezuele so nam v pogovoru zaupali, da zaradi varnosti ne morejo dati izjav za radio. Večkrat se je namreč že zgodilo, da so tisti, ki so spregovorili za tuje medije, izginili, ali pa so bile ubite njihove družine.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...