Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:48

Pakistanski imami proti skrajšništvu v islamu

Imami berejo deklaracijo proti terorizmu
Foto © Domovina.je

500 pakistanskih imamov je podpisalo dokument, v katerem zapovedujejo, da nihče ne sme biti ubit iz verskih razlogov ter obenem zavračajo vsakršni verski ekstremizem. Izrekajo se tudi v prid pakistanske kristjanke Asie Bibi, ki še vedno ne sme zapustiti države. Medtem so katoličani v Pakistanu letošnje leto posvetili delu za mir in dialog.

Na Bližnjem vzhodu, ki je po eni strani zibelka radikalnega islama, po drugi strani prav med muslimani prihaja do obsodbe ekstremizma. Tako je v Pakistanu 500 imamov podpisalo deklaracijo, v kateri se zavezujejo k boju proti terorizmu. Gre za zgodovinski korak v zgodovini islamske republike Pakistan, v kateri so se že večkrat dogajali nasilni napadi na manjšine, na kristjane in na manjvredne ter nepravoverne muslimanske ločine.

Dokument vsebuje posebno poglavje za Asio Bibi, krščansko mater, ki je bila obsojena na smrt zaradi bogokletja, pred kratkim pa oproščena, vendar zaradi pritožbe na oprostilno sodbo ne sme zapustiti države. V deklaraciji piše, da se morajo njenemu primeru posvetiti prednostno.

Izjava v sedmih točkah opisuje, kako zagotavljati versko svobodo. Obsoja umore na podlagi verskega prepričanja, saj islam tega ne uči.

Imami se zavzemajo za pravico vseh verskih skupnosti do organizacije dogodkov in za prepoved gradiva, ki spodbuja sovraštvo med religijami.

Vlada bi morala po njihovem prepričanju zagotoviti varnost življenja in imetja vsem nemuslimanom ter preganjati tiste, ki želijo napasti njihova svetišča. Pozivajo jo, naj sprejme nacionalni akcijski načrt proti ekstremizmu.

Katoliška Cerkev v Pakistanu pa je medtem letošnje leto posvetila miru. Nadškof Sebastian Francis Shaw je poudaril, da si bodo prizadevali za dialog in spravo v družinah, skupnostih, med različnimi verstvi, še posebej med kristjani in muslimani, ter med političnimi in verskimi voditelji. K delu za dialog bodo posebej spodbujali duhovnike, laike, mlade in učitelje.

Ne spreglejte: